Anleggseventyr i fare

Lastebiler og anleggsmaskiner står ubrukte langs en islagt vei i Inuvik nordvest i Canada. Ingen vet om de noen gang vil bli satt inn i byggingen av en gigantisk gassrørledning.

For den globale økonomiske nedturen har fått etterspørselen etter naturgass i Canada og USA til å stupe. Dermed er framtiden usikker for Mackenzie-rørledningen, som skulle bli 1.220 kilometer lang og koste 16,2 milliarder canadiske dollar eller 90 milliarder kroner.

Like stor er usikkerheten rundt et enda større rørledningsprosjekt i USAs nordligste delstat Alaska. For gass fra oljesand – et billigere, men mindre miljøvennlig alternativ til den arktiske naturgassen – har de siste årene tatt stadig større andeler av markedet.

Miljø

Mange amerikanere og canadiere mener det likevel er nødvendig å satse på rørledninger som kan føre naturgass fra Arktis til nordamerikanske forbrukere. De peker på at denne gassen er skånsom mot miljøet, sett i forhold både til olje og til gass fra oljesand.

Så langt tilbake som i 1967 ble det funnet store underjordiske forekomster av både gass og olje i Prudhoe Bay-området ved nordkysten av Alaska. Siden da har delstatens politikere drømt om rikdommene disse ressursene kunne innbringe.

Spredt bosetning og høye transportkostnader gjør det dyrt å leve i de nordligste delene av Amerika. Rørledningsprosjektene ville gi mange etterlengtede arbeidsplasser, men de krever store inngrep i naturen og forstyrre urbefolkningens tradisjonelle levesett.

Palin

Alaskas daværende guvernør Sarah Palin brukte planene om en rørledning fra Prudhoe Bay som en av sine kampsaker da hun i fjor forsøkte å bli valgt til visepresident i USA. Hun hevdet at en slik ledning til de andre delstatene kunne gjøre landet mindre avhengig av importert energi.

– Vi produserer langt mindre olje enn før, og vi er nesten nede på en tredel av nivået vi lå på da pumpene gikk for fullt. Det eneste som kan snu utviklingen, ser ut til å være en rørledning, sier økonomen Neal Fried som arbeider for delstatsmyndighetene i Alaska.

Prosjektene i Alaska trues ikke bare av miljøhensyn og redusert lønnsomhet som følge av lavere etterspørsel. De konkurrerer også seg imellom, for mange økonomer mener at hvis det i det hele tatt skal bygges rørledning, får det greie seg med én.