Javel, herr statsråd

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er fornærmet og vonbråten både over hva representanter fra byggutengrenser.no har hevdet og hva redaktøren i Byggeindustrien har sagt i sin nettleder om Landbruksdepartementets bruk av støttemidler. Vi har hørt de samme argumenter fra landbruksministre før, og i dette tilfelle mistenker vi at det er sterke embetsmenn i departementet som har lagt føringer i ministerens sterke ordbruk som vi gjengir i dag på bygg.no.

Vi har ingenting i mot at Landbruksdepartementet støtter treindustri og skogbruk, men det er flere departementer i denne regjeringen – og når man først støtter ett byggemateriale så bør man i all rettferdighetens navn støtte også andre byggematerialer. Trematerialene har sine målbærere bl a gjennom Trefokus, mens betongnæringen har målbærere gjennom byggutengrenser.no.

Det å hevde at man støtter trematerialer på grunn av miljø og klima er etter vårt syn en sak som i aller høyeste grad kan diskuteres. Hva som er mest miljøvennlig av tre og betong strides det om i de innerste faglige kretser. Den ene professoren slår den andre i hjel med sine argumenter.

Av en eller annen grunn er det noen i Landbruksdepartementet som har fått det for seg at betongindustrien har fått så mye støtte opp gjennom årene. Selvsagt ble det gitt betydelige beløp til betongforskning også fra statens side den gangen vi bygde opp kompetansen rundt betongplattformene. Men dette var sannelig et spleiselag hvor sementindustrien, betongindustrien og byggenæringens største bedrifter var med å bidra i sterk grad.

Takket være disse betongplattformene kan vi nå pumpe opp de verdiene som hele samfunnet – også primærnæringene - nå kan høste rikelig av. De pengene som ble gitt gikk i hovedsak til NTH og SINTEF-systemet. Takket være denne forskningen kom Norge i verdenstoppen når det gjelder betong – og det har bidratt til den sterke utbyggingen vi har hatt i Norge – ikke minst med tanke på de store infrastrukturprosjektene.

Kjære Lars Peder – vi kommer begge fra kysten – og den som er født der må ha flere tanker i hodet samtidig. Dette må også gjelde om du nå leder et snevert departement. Skal vi bygge ut dette landet – trenger vi samspill Lars Peder. Vi trenger også samspill når det gjelder materialvalg. Og vi trenger sannelig fortsatt mye forskning på bredt plan for å få mest mulig ut av de materialene vi har.

Jeg forstår at vi trenger subsidier for å holde våre primærnæringer oppe i hele landet. Men kall en spade for en spade da. Subsidier trenger vi ikke å lure inn som forskningsmidler.

Ellers håper jeg at det kommer noe godt ut av denne diskusjonen – nemlig at partene lærer seg til å snakke sammen.

I motsetning til Brekk har redaktøren jobbet i byggenæringen nå snart i en liten mannsalder. Noe har vi da lært. Og jeg har et utmerket forhold til alle deler av næringen - også dem som er opptatt av tre.