Surnadal kommune får kritikk fra sine egne

Både Revisjon Nordmøre og det lokale kontrollutvalget retter sterk kritikk mot Surnadal kommune etter at et latvisk selskap fikk kontrakt på ombygging av ungdomsskolen i bygda.

De mener at anbudet burde vært avvist, skriver Tidens Krav som har fulgt opp saken som Byggeindustrien nylig kjørte stort opp.

Ingen av de to lokale anbyderne som regnet på skoleprosjektet, Ing. I Sæther og Vibo entreprenør vil gå til søksmål mot kommunen. Det betyr at Arcers fortsetter jobben. Den kritikken som nå kommer frem fra de lokale organene, rettes ikke mot den latviske bedriften, men mot saksbehandlingen i kommunen. Nå innrømmer kommunen noen feil i tildelingen.

Distriktsrevisjon Nordmøre er nærmest drepende i sin kritikk av kommunen, og kontrollutvalget i kommunen slutter seg til denne kritikken. Revisjonen har i følge Tidens Krav festet seg med noen punkter, nemlig

• Manglende firmaattest

• Erklæring om godkjent lærlingordning

• Manglende HMS-erklæring

• Manglende kvalifikasjonskrav

Revisjonen er også sterk kritisk til måten kommunen har behandlet saken på etter at man engasjerte det latviske selskapet.

Kommunen innrømmer nå at tildelingskriteriene var for mangelfulle i annonse og ved forespørsel, men kommunen mener at alle tilbyderne måtte vite at dette var en priskonkurranse. Kommunen innrømmer også at man har mangler vedrørende klagefrist, men her skylder kommunen på misforståelser mellom administrasjonen og arkitekt Georg Øye som skulle utarbeide dokument, utlysning, mottak av anbud og evaluering sammen med kommunen. Kommunen har fulgt sin egen mal for protokoll for anbudskonkurransen. Kommunen innrømmer i ettertid at den var mangelfull.

Litt oppsiktsvekkende er det også at kommunen innrømmer at de var ukjent med den nye forskriften fra mars 2008 om lønns- og arbeidsvilkår. Til påstanden om manglende dokumentasjon fra Arcers mener kommunen at de hadde fått nok dokumentasjon etter et avklaringsmøte.

I følge teknisk sjef Inge Skogheim har Arbeidstilsynet utført flere kontroller med det arbeid som latvierne har gjort – alle med godt resultat for Arcers.

Det vakte stor oppsikt da Byggeindustrien tok opp denne saken. Kommunen gikk den gang i forsvar, og kommunens advokat lagde flere uttalelser som gikk i rette med Byggeindustriens påstander. I ettertid ser vi at både distriktsrevisor og kommunens kontrollutvalg er enig med Byggeindustrien. Kommunen innrømmer nå også feil og mangler.

Denne jobben ble igangsatt som følge av at kommunen fikk ekstraordinære vedlikeholdsmidler fra staten – dette var midler som først og fremst var bevilget for å sikre at ikke lokale bedrifter i byggenæringen skulle permittere og si opp folk.

Vi hevdet den gang at det gjennomgående er manglende kunnskaper om lover og regler både om anskaffelser og lønns- og arbeidsbetingelser rundt om i kommunene. Her har både staten og ikke minst KS – kommunens Sentralforbund et stort ansvar.

http://www.bygg.no/id/47221