Bergensbanen ferdig feiret før bursdagen

Bergensbanen har opplevd stor oppmerksomhet i løpet av jubileumsåret. På selve bursdagen fredag ble det derimot beskjeden feiring.

Kong Haakon åpnet Bergensbanen på Voss 27. november 1909. Jubileumsmarkeringene har pågått hele året med spesialtog, utgivelse av flere bøker og lokale arrangementer.

På Voss stasjon ble det på jubileumsdagen holdt en markering for å minnes det som skjedde for 100 år siden. Togpassasjerene merket derimot ikke så mye til bursdagen.

Beskjeden 100-års dag

– Hvor er festen, spurte togentusiasten Tron Bach som reiste fra Oslo til Bergen fredag for å markere dagen. Bach har drevet hotellet Finse 1222 som også har hatt 100-års jubileum i år.

– De har ikke nevnt jubileet på høyttalerne engang, sier Bach til Bergens Tidendes nettutgave. Han synes i det minste det burde vært flagget på stasjonene.

Informasjonssjef Preben Colstrup i NSB viser til at strategien har vært å spre feiringen. Fredag ble det delt ut lefse og kaffe på toget fra Bergen, men det var den eneste markeringen på toget den dagen.

Stor markering

En uke før selve jubileumsdagen var det en stor markering i Grieghallen i Bergen for tusen gjester. De fleste var pensjonister og ansatte i Bergensbanen. Der var også kong Harald til stede. Jubileet måtte feires en uke i forkant, blant annet fordi kongen på jubileumsdagen er på reise i Sør-Afrika.

I dag tar det sju timer å reise med toget fra Oslo til Bergen, og alle er enige om at det er for lenge hvis toget skal konkurrere med flyet. Derfor har jubileumsåret blitt brukt til å minne om alle de planer som er lagt om innkorting av reiseruten og i senere år forslag om høyhastighetsbane og lyntog.

Verdens vakreste

Bergensbanen har gjennom årene fått mye rosende omtale og er kåret til en av verdens vakreste jernbanestrekninger. I jubileumsåret ble banen sammen med Flåmsbanen kåret til en av de 25 beste togturene i verden av organisasjonen IRT – The Society of International Railway Travelers. (