Vindu mot lavere strømregning

Gamle vinduer har stort varmetap og er dårlig isolert mot vær og vind. Moderne lavenergivindu kan spare lommeboken din for tusenvis av kroner.

Vinduene i en vanlig bolig utgjør fem til ti prosent av boligens utvendige flate. Men varmetapet fra eldre vinduer kan utgjøre mer enn 40 prosent av boligens varmetap gjennom ytterflatene.

Du har sikkert opplevd å kjenne trekken fra vinduet. Men hvor ofte tenker du på at det er pengene dine som strømmer ut gjennom det dårlig isolerte og trekkfulle vinduet.

Enova anbefaler derfor at du skifter til lavenergivinduer.

Hvis du lurer på hva slags vindu du har hjemme, kan du ta lightertesten. Tenn lighteren eller et stearinlys og hold dette tett opp til glasset, helst når det er mørkt ute. Se på skrå inn mot vinduet. Har du to lags glass vil du se et speilbilde av fire flammer, to og to sammen. Hvis du ser seks flammer har du et 3- lags vindu.

www.enovaanbefaler.no finner du en kalkulator som viser hva som er fortjenesten ved å skifte til lavenergivinduer. Et eksempel: Bor du i Akershus og skifter ut åtte vinduer på 1x1 meter(åtte kvadrat) og beregner en strømpris på en krone pr. kilowatt, vil du spare 1522 kroner i redusert strømforbruk hvert år.

Å installere et lavenergivindu koster om lag 10- 15 prosent mer i innkjøp, men i det lange løp er dette en god investering. Ikke glem at du også øker bo komforten og inneklimaet. Et moderne vindu eliminerer trekk/ kaldras fra vinduene og dette gir deg større møbleringsfrihet.

Lavenergivinduer kan i enkelte tilfeller føre til utvendig kondens i korte perioder, tidlig morgen i klart kaldt og stille vær. Dette er ikke et problem for vinduet, men bare et kvalitetstegn.