Større fart i boligbyggingen

Etter et år med full stopp, setter boligbyggelagene nå i gang byggeprosjekter over hele landet.

– Aktiviteten har økt merkbart de siste månedene. Nå tar boligbyggingen seg opp i Oslo-området. Men også i Stavanger og Sandes, Fredrikstad, Follo og Larvik lanseres og bygges det nye leiligheter, sier administrerende direktør Hege Skinner i Norske Boligbyggelag (NBBL).

Det er først og fremst leilighetsprosjekter med 20 eller flere leiligheter som nå settes i gang. Slike prosjekter har fått et kraftig oppsving etter finanskrisen..

– Etter bråstoppen i boligbyggingen i fjor, er det stort behov for nye boliger. Det må bygges godt over 30 000 nye boliger hvert år for å holde tritt med behovet, sier Skinner.

Lønnsomt

I flere av prosjektene til boligbyggelagene er halvparten av leilighetene forhåndssolgt på kort tid.

– For første gang på to år opplever vi at boligprosjekter selger nok til å starte bygging i løpet av noen dager, sier Arne Vinorum, administrerende direktør i NBBL Fulltegningsforsikring AS, som forsikrer boligprosjekter mot økonomiske tap på usolgte boliger

Boligbyggelagene som er med i forsikringsordningen setter i gang bygging når 40 prosent av leilighetene er forhåndssolgt

En viktig årsak til den økte boligbyggingen er at lønnsomheten har bedret seg kraftig for utbyggerne

– Byggekostnadene har sunket med 20 prosent det siste året samtidig som boligprisene har steget med 15 prosent. Det gjør det langt mer lønnsomt å sette i gang bygging igjen. Og for boligkjøperne betyr det en riktigere pris for nye boliger i forhold til brukte, sier han.

Optimisme

Han tror den økte byggeaktiviteten vil fortsette neste år.

– Jeg er optimist. Når flere utbyggere opplever at de selger bra, skaper det en positiv bølge av aktivitet i nyboligmarkedet. Den økte aktiviteten vil fortsette inn i 2010, sier Vinorum.

Men boligkjøpere som spekulerer i økte boligpriser, er blitt borte.

– Kjøperne er mer nøkterne nå og tar seg bedre tid før de bestemmer seg. Vi opplever at de har en fornuftig forventning til prisutviklingen i boligmarkedet, sier Arne Vinorum i NBBL Fulltegningsforsikring.