Jernbaneverket må betale stadig mer i erstatning

Jernbaneverket har betalt ut 26,3 millioner kroner etter mer enn 300 erstatningssaker i forbindelse ulykker og hendelser de tre siste årene.

Fra 2006 til 2008 har Jernbaneverket erkjent erstatningsansvar i 331 saker. Sakene spenner fra påkjørte dyr til avsporinger og arbeidsulykker, viser en oversikt Jernbaneverket har utarbeidet for Dagsavisen.

Seks av ti saker gjelder påkjørsler av dyr. Men de største utgiftene er knyttet til arbeidsulykker. I fjor ble det betalt ut 6,8 millioner kroner til en skadelidt etter en ulykke.

Til sammen har Jernbaneverket, som har ansvaret for infrastrukturen på norske jernbaner, utbetalt erstatninger for 26,3 millioner kroner de tre siste årene. Også i år er utbetalingene store.

Færre, men større utbetalinger

Fungerende informasjonsdirektør Ann-Kristin Endal sier uhell kan skje, men understreker at Jernbaneverket er opptatt av sikkerhet.

Vi jobber aktivt og systematisk med sikkerhetsarbeid og skadeforebygging og registrerer, kartlegger og følger opp alle hendelser, sier hun.

Selv om antall utbetalinger har gått ned de siste årene er utbetalingene på vei oppover.

I fjor truet Jernbanetilsynet med å trekke tilbake sikkerhetsgodkjenningene til Jernbaneverket, og dermed stanse togtrafikken. Saken ble imidlertid overprøvd av Samferdselsdepartementet.

Frp: Kleppa må rydde opp

Bård André Hoksrud (Frp), 2. nestleder i Stortingets transportkomité etterlyser samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Saken i fjor var en veldig klar advarsel fra tilsynet til Jernbaneverket. At erstatningene fortsatt øker, viser at de ikke tar sikkerheten alvorlig nok. 100 saker i året er mye, her må samferdselsministeren inn og rydde opp, sier Hoksrud til NTB.

Fremskrittspartiet har i sitt alternative statsbudsjett foreslått 6,8 milliarder i ekstra bevilgninger til jernbanenettet.

Det trengs en kraftig forbedring i sikkerhetstiltak som inngjerding og utbedring av signalanleggene, for å få ned antallet dyrepåkjørsler, sier Hoksrud.