Må rive hytte verdt 4,5 millioner

Fylkesmannen i Hordaland fastholder et vedtak fra Fjell kommune på Sotra der en hytteeier er pålagt å fjerne en ulovlig oppført hytte i strandsonen. Hytta har en verditakst på 4,5 millioner kroner.

Eieren må rive hytta, terrassen, annekset og kaien, og tilbakeføre terrenget til opprinnelig tilstand. Er ikke dette gjort innen 15. mars 2010, må han betale kommunen 200.000 kroner. Deretter får han en dagmulkt på 500 kroner til pålegget er oppfylt, heter det i fylkesmannens vedtak.

Den ulovlige byggingen ble oppdaget da hytta ble lagt ut for salg i 2008. Hytta ble bygget i 1986 etter at en søknad om oppføring var blitt avslått i 1984.

Familien som eier hytta har brukt den i 22 år og betalt skatt og kommunale avgifter.

Etter at salget ble stoppet i fjor, søkte eieren dispensasjon slik at hytta kunne bli stående. Dette ble avslått både av Fjell kommune og fylkesmannen. Deretter påklaget eieren rivingsvedtaket, som han mente var urimelig strengt.

Fylkesmannen avviser dette. Han skriver at det ulovlige bygget har et stort omfang og at det ligger i strandsonen, et område som er viktig for allmennheten og som derfor har et særskilt vern i loven.