Lover tett samarbeid med byggenæringen

Statsråd Liv Signe Navarsete sier hun skal sørge for at Kommunal- og regionaldepartementet fortsetter det gode samarbeidet med byggenæringen.

Onsdag og torsdag går RIFs Høstemøte av stabelen på Holmenkollen Park Hotell Rica i Oslo. Onsdag møtte kommunal- og regionalministeren Liv Signe Navarsete høstmøtedeltakerne.

Opprettholde god kontakt

Navarsete tok over for Kleppa som kommunal- og regionalminister. Kleppa fikk i sin periode som statsråd meget god kontakt med byggenæringen. Navarsete sier til Byggeindustrien at hun skal opprettholde den gode kontakten.

Dette er viktige signaler for næringen. Både staten og byggenæringen er avhengige av hverandre, ikke minst om de store klimautfordringene fremover skal løses.

Næringen viktig i klimaarbeidet

Navarsete forventer at energieffektive bygg blir et tema under klimaforhandlingene som snart starter i København.

- Det er ingen tvil om at verden trenger en ny avtale. Vi må få kontroll med utslippene av CO2. Reduserte utslipp er ikke bare et spørsmål om olje- og gassutvinning og redusert bilkjøring. Mer energieffektive bygninger er et særdeles sentralt og viktig tiltak. Derfor forventer jeg at energibruk i hus og bygninger blir et tema i København.

Navarsete ga uttrykk for at byggenæringen spiller en meget sentral rolle i klimaarbeidet, og at næringen må innrette seg på stadig tøffere krav i årene som kommer. Med veien videre skal skje i samarbeid med næringen, som hun oppfatter som postiv til å ta på seg klimautfordringene.

- Vi jobber sammen med næringen om å få på plass krav om passivhus i forskriftene innan 2020, sier hun.

Setter ned arbeidsgruppe

Samtidig peker hun på at næringen må sørge for å være samordnet på sin side.

- Vi møter alt fra uttalelser om at ”dagens tekniske forskrift er altfor streng” til ”hvorfor settes settest det ikke bare krav om passivhus nå?”, sier Navarsete.

- Dersom vi skal kunne få på plass et krav om passivhus i forskriftene innen 2020 må se sjå på hvordan vi kan komme dit. Jeg vil i nær fremtid sette ned en gruppe som skal arbeide med energieffektivisering i bygg. Gruppen skal ha representanter fra næring, miljøorganisasjoner og styresmakter. Oppgaven blir å utarbeide en plan for hvordan vi kan øke energieffektiviteten i både ny og eksisterende bygningsmasse. Gruppen skal også komme med konkrete forslag til hvordan vi i praksis kan øke energieffektiviteten i den eksisterende bygningsmassen. De skal se på både regler og økonomiske virkemiddel. Jeg jobber i disse dagar også med å utforme mandatet. Denne gruppen vil utgjøre en ny samarbeidsplattform mellom styresmakter, miljøorganisasjoner og næring. Men vi vil også holde frem det gode samarbeidet på andre måter, sier statsråden.

Høstmøtet

På dag 1 på høstmøtet ble det blant annet også innlegg ved adm. dir. i Statsbygg Øivind Christoffersen, Bjørn-Erik Øye fra Prognosesenteret og tidligere statsminister Kåre Willoch. Flere interessante juridiske temaer sto også på programmet.

Dag 2 starter med BIM (Bygningsinformasjonsmodeller) som etterfølges av en paneldebatt om hvordan rådgivernes verdiskapning kommuniseres. Her deltar ledere fra RIFs medlemsfirma sammen med BI professor Bente Løwendahl.

Se hele programmet her