Tilbake til Statoil

Da det nye Statoil-flagget ble heist søndag, markerte det en ny start for selskapet: To skritt fram og et tilbake.

Fakta om Statoil AS

* Stiftet 14. juli 1972 som Den Norske Stats Oljeselskap A/S.

* Internasjonalt energiselskap med 30 års erfaring fra den norske kontinentalsokkelen.

* Nummer 13 på Fortune Magazines liste over verdens største olje- og gasselskap.

* Verdens 36. største selskap, rangert etter omsetning.

* Gjennomfører i dag operasjoner over hele verden.

* Statoil har 30.000 ansatte og er notert på børsen i New York og Oslo.

* Blant verdens største råolje- og gassleverandører.

* Verdensledende på fangst og lagring av CO2.

* Verdens største operatør til havs på havdyp over 100 meter.

(Kilde: Statoil og Fortune Magazine)

Det lille skrittet tilbake var gjenopptakelsen av navnet Statoil etter to år som StatoilHydro. Skrittene fram vil konsernsjef Helge Lund presentere mandag. Foran kamera i London avholder han et globalt allmøte hvor Statoil-ansatte i alle land samtidig kan følge hans presentasjon av selskapets nye visjon.

– I dag er Statoil er et integrert teknologibasert internasjonalt energiselskap med hovedfokusering på oppstrøms olje- og gassvirksomhet. Målet vårt er å oppnå langsiktig vekst og fortsette å utvikle teknologier og håndtere prosjekter som kan møte verdens energi- og klimautfordringer på bærekraftig måte, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NTB.

Ingen revolusjon

Overgangen til nytt navn søndag inkluderer også en overgang til ny logo for selskapet.

– Logoen er et resultat av arbeidet med selskapets visjon for fremtiden, og logo og visuell profil er derfor sterkt knyttet til hva selskapet skal være og hvordan vi ønsker å bli oppfattet, sier Aanestad.

Men selv om det blir ny logo for morselskapet, skal bensinstasjonene beholder sitt symbol: Oljedråpen.

– Vi tror ikke på en revolusjon i Statoil de neste ti årene. Olje og gass er en så effektiv og fleksibel energiressurs at i et 2020-perspektiv er hydrokarboner generelt vår viktigste energiforsyning, sier Aanestad.

Ut i verden

Aanestad mener Statoils sterkeste kort er at de er verdensledende på dypvannsteknologi, i tillegg til at værharde omgivelser har gitt dem viktige konkurransefortrinn. Statoils framtid er i stor grad basert på denne spisskompetansen.

– I 2020 vil vi ha befestet vår posisjon som en internasjonal energiaktør ved å ha store posisjoner og langt større organisasjoner utenfor Norge enn i dag. Vi er fortsatt en klart førende og drivende aktør på norsk sokkel. På det tidspunkt vil vi også ha en større portefølje innen fornybar energi. I det øyeblikk selskapet har flere og større organisasjoner utenfor Norge, vil dette påvirke hvem vi er og selskapets identitet, sier Aanestad.