Synes ikke museumsplaner skal falle på 200 millioner

Omtrent 200 millioner kroner er spart etter 50 års drift dersom Kulturhistorisk museum samles på Bygdøy framfor Bjørvika, konkluderer en ny rapport. Museets ledelse synes ikke det er et godt argument.

–200 millioner kroner i differanse etter 50 års drift er i denne sammenheng et lite beløp. Vi vurderer økonomien i dette prosjektet helt annerledes enn det rapporten gjør, sier sivilingeniør og prosjektleder ved Kulturhistorisk museum, Kirsten Bjørndal, til NTB.

Hun har så vidt begynt å lese rapporten som feller en knusende dom over planene om å samle hele Kulturhistorisk museum til Bjørvika. Både Universitetet i Oslo, som eier museet, og Kulturhistorisk museums ledelse har sagt at de ønsker å gå for Bjørvika-planene. Ifølge rapporten er den beste samfunnsøkonomiske løsningen å samle landets nasjonale skatter på Bygdøy. Konsulentselskapet Metier har laget rapporten på oppdrag for Kunnskapsdepartementet. Den slår også fast at det er stor usikkerhet knyttet til flytting av vikingskipene, som i dag ligger på museets avdeling på Bygdøy, og andre gjenstander. Det er Bjørnstad uenig i.

– Dette spørsmålet ble behandlet i 2006, hvor man konkluderte med at forholdene for skipene vil bli forbedret ved flytting til Bjørvika. Den vurderingen står ved lag, sier hun.

Det er regjeringen som til slutt skal ta avgjørelsen om hvor museet skal være.