Frykter ikke renteøkning

Ni av ti låntakere mener de ikke vil ha problemer med å greie en renteøkning på 3 prosentpoeng, går det fram av en undersøkelse fra Sparebankforeningen.

Undersøkelsen gjennomføres årlig, og den bekrefter inntrykket av at norske husholdninger både har fått bedre råd det siste året og at utsiktene framover vurderes som betydelig lysere enn for et år siden.

– I fjor på denne tiden var situasjonen og utsiktene helt annerledes enn i dag, sa Arne Hyttnes, administrerende direktør i Sparebankforeningen, da han la fram undersøkelsen onsdag.

Ni av ti husholdninger sier de har fått bedre økonomi det siste året, og tre av fire sier at de har så god økonomi at de kan spare. Aldri før har så mange svart at de har råd til å spare.

Interessen for fastrente er dalende, opplyser Hyttnes. Etter at renten gikk ned, var det flere som valgte å binde renten. Men andelen med fastrentelån er lav i Norge, rundt 12 prosent. Ifølge undersøkelsen er grunnen at de fleste låntakere tror at fastrente ikke lønner seg. De mangler også kunnskap om fastrente, og her har bankene en utfordring, sier Hyttnes.