- Uten tanke for verdiskapning

- Regjeringen demmer opp for høy arbeidsledighet med sterk vekst i offentlig sektor. Jeg er redd statsbudsjettet for 2010 er så ekspansivt at det hindrer nødvendig fokus på innhold og kostnader i kommunenes tjenestetilbud, sier adm. direktør i NHO Service Petter Furulund.

- Det finnes mange eksempler på at offentlig og privat samarbeid gir gode tjenester til en kostnad som ofte er lavere enn før. Offentlig sektor trenger et korrektiv for å bli best mulig. Regjeringen viser ikke tegn på økt samarbeid med bedriftene for å sikre forsvarlig pengebruk. Budsjettet underbygger ikke målet i Soria Moria II om å utvikle en robust offentlig sektor. Det beklager jeg, sier Petter Furulund.

- I krevende økonomiske tider er det nærmest oppsiktsvekkende at den rødgrønne regjeringen ikke gjør noe for å motivere til økt sysselsetting i privat sektor.

- Servicesektoren sysselsetter mange mennesker med innvandrerbakgrunn. Flere av disse har dårlige norsk-kunnskaper. Det gjør mobilitet i arbeidsmarkedet vanskelig, og er også krevende å sikre disse et godt arbeidsfellesskap i bedriften. Ansatte og arbeidsgivere ønsker et partnerskap med Regjeringen for å øke språkkunnskapene. Til tross for løfter om økt satsing på integreringstiltak, viser budsjettet ikke tegn til at det følges opp i praksis. Det er skuffende, sier Furulund.

- Jeg er glad for at antallet arbeidsmarkedstiltak øker neste år. Flere av våre medlemmer i bemanningsbransjen og attføringsbedriftene er viktige partnere for å sikre ordinært ledige og arbeidsledige med særskilte behov god oppfølging og hjelp til å finne nytt arbeid, avslutter Furulund.