Færre kastes på dør

Økt arbeidsledighet førte til at flere ikke klarte husleia og ble kastet ut av utleieboligen. Nå er trenden på vei til å snu, i følge Utleiemegleren.

– I første halvår fikk vi stadig flere tvistesaker om husleie. I juni snudde denne utviklingen, og til nå har antall begjæringer om utkastelser vi sender namsfogden gått ned med 19 prosent, sier eiendomsforvalter Trine Dalbakk i Utleiemegleren.

Utleiemegleren forvalter rundt 6300 utleieboliger og er størst i sin bransje.

Kan ta tid

En oversikt fra namsfogdene over mottatte begjæringer om utkastelse for hele landet, viser imidlertid ingen nedgang ved utgangen av september.

– Årsaken til at vi merker en nedgang før namsfogdene, kan være fordi vi har raske rutiner ved manglende husleie. Mange private utleiere vet ikke hvilke formelle krav som stilles for en utkastelse, og derfor kan det ta månedsvis før de får sendt en begjæring til namsfogden, sier Dalbakk.

I sommer overtok Utleiemeglerens kontorer flere saker fra private utleiere som slet med å få inn husleien og var usikre på hvordan de skulle gå fram.

– Da vi merket at flere ikke betalte husleia, skjerpet vi rutinene ytterligere i mai. Nå får alle som ikke betaler i tide et varsel allerede etter ti dager og enda en henvendelse før månedens slutt, hvor vi gjør leietager oppmerksom på konsekvensene av uteblitt husleie.

Mer stabilt

Tidligere i år hadde Nav stor pågang, og mange ledige måtte vente lenge på trygdepengene.

– Da var det mange som sa de ikke klarte å betale husleia fordi de hadde mistet jobben. Nå er det så godt som ingen oppgir det som begrunnelse, sier Trine Dalbakk.

Namsfogden i Bergen bekrefter at mye tyder på at færre mister jobben.

– En rekke bedrifter tok nok nødvendige grep for nedskjæringer i begynnelsen av året, dermed kom mye av arbeidsledigheten da. Nå har vi inntrykk av at arbeidsmarkedet har stabilisert seg vesentlig. I tillegg har en del store bedrifter klart seg bedre enn man hadde fryktet, sier namsfogd Lillian Bersaas i Bergen.

Lav rente gjør at de som ikke har mistet jobben i stor grad har romslig økonomi, mener hun.

– Vi hadde forberedt oss på en vesentlig økning i saksbunken på grunn av betalingsproblemer denne høsten, men det ser ikke ut til å bli så ille som vi hadde fryktet, sier Bersaas.

Mindre til leie

I vår var det like mange boliger til salgs som til leie på finn.no. Nå er det over fire ganger så mye til salgs som til leie.

– Da finanskrisen førte til at boligmarkedet gikk i stå, fikk vi et rush av folk som ville leie ut boligen de ikke fikk solgt, i håp om bedre tider. Etter at boligmarkedet tok seg opp i høst, har vi hatt mindre pågang av folk som vil leie ut. Mange prøver nok å selge boligen nå, sier daglig leder Tom A. Andersen i Utleiemegleren.