Håper å bli husket for full sykehjemsdekning

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) håper at full sykehjemsdekning blir stående som en merkestein etter den andre rødgrønne regjeringen.

Les hele den politiske plattformen her

– Vi er den første regjeringen som har satt et klart mål om full sykehjemsdekning, innen 2015. Det er et ambisiøst og viktig mål, sa Stoltenberg da de tre rødgrønne partilederne presenterte den ferske regjeringsplattformen Soria Moria 2 onsdag.

Stoltenberg trakk også fram innføring av en gratis time SFO hver dag som et løft som kan bli stående som et merke i årene som kommer.

Bedre i samarbeid

Statsministeren slo fast at Soria Moria 2 er en historisk plattform som vil forandre norsk politikk.

Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete skrøt gjensidig av hverandres innsats i forhandlingene om den nye regjeringsplattformen. Stoltenberg mente at samarbeidet gjør hans parti bedre:

– Noen ganger er det rene kompromisser der vi møtes på halvveien, andre ganger utvikler vi en felles ny politikk som er blitt bedre enn hva hvert enkelt partis politikk var i utgangspunktet. Arbeiderpartiet er blitt et bedre parti i samarbeid med SV og Sp, sa han.

Likelønnsdialog

Soria Moria 2 slår fast at det skal innledes en dialog med partene i arbeidslivet om likelønnsspørsmål i forbindelse med lønnsoppgjøret neste vår.

– Vi har en klar invitasjon til partene i arbeidslivet om å være med på å utjevne lønnsforskjellene, sa Halvorsen.

Regjeringsplattformen inneholder ingen konkrete forslag om noen likelønnspott, men i stedet utfordres LO og NHO til å være med på lønnsutjevning i lønnsoppgjøret i 2010.

– Det er ikke forpliktende nok, mener Norsk Sykepleierforbund som var raskt ute med å kommentere spørsmålet.

– Hvordan kan de tro at partene i arbeidslivet skal løse floken for dem – partene har jo ikke klart det de siste 20 år, sier forbundsleder Lisbeth Normann.

Miljøløft

Regjeringsplattformen er klar på at det ikke blir noen petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen de neste fire årene. Man er enige om å vente på konsekvensutredningen, noe som ifølge Kristin Halvorsen bare vil føre til en styrking av argumentene for varig vern.

Halvorsen sa også at miljøpolitikken gjennomsyrer hele Soria Moria 2.

– Her har det skjedd en betydelig endring siden sist. Nå er det et klart miljøfokus gjennom hele plattformen, sa hun.

Asyl-innstramming

I asylpolitikken må SV erkjenne at partiet ikke har fått gjennomslag for sin linje. Halvorsen sa onsdag at alle kan se at politikken tar en mer restriktiv retning, men sier at SV stiller seg bak fordi partiet vil ha innflytelse også på dette området.

Soria Moria 2 slår blant annet fast at asylsøkere som får avslag skal sendes ut raskere, det skal bli bedre identifisering og strengere krav for å få familiegjenforening.

– De som trenger beskyttelse skal få det, men vi ønsker at det skal bli færre av dem som ikke har krav på det. Det er derfor saklig og riktig å gjennomføre disse tiltakene, sier Stoltenberg.

Sp-avtrykk

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener plattformen har et betydelig fotavtrykk fra Senterpartiet.

Hun trekker blant annet fram satsing på grønne næringer som fornybar energi, landbruk og reiseliv «i hele landet».

Et annet Sp-gjennomslag er at rovdyrpolitikken skal endres. Kontantstøtten skal målrettes og styrkes til barn under to år. Og heller ikke denne regjeringen kan søke om EU-medlemskap, samtidig som det åpnes for å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen.