Planlegger strømkabel Norge-Storbritannia

En strømkabel fra Norge til Storbritannia er under planlegging. Ifølge Reuters skal kabelen ha sitt ene endepunkt i Kvilldal i Suldal kommune i Rogaland. Der ligger Norges største vannkraftverk.

Eiere av dette kraftverket er Lyse produksjon, Statkraft, Skagerak Kraft og Agder Energi Produksjon. Kraftverket inngår i Ulla-Førreutbyggingen og har en gjennomsnittlig årsproduksjon på 3.517 GWh.

Nye kraftkabler til utlandet gir et større marked for strømmen som produseres i Norge. Et argument for denne typen kabler fra energinæringens side er bedre forsyningssikkerhet i Norge i tørre år. I likhet med NorNed-kabelen mellom Norge og Nederland vil en ny kabel mellom Norge og Storbritannia bidra til at strømprisene i Norge jekkes videre opp mot et europeisk nivå. For norske forbrukere er derfor flere slike kabler til Europa ikke noe å heise flagget for.

Fra vindmølleparker

Tanken bak den nye kabelen til Storbritannia, som blir verdens lengste strømkabel dersom den blir realisert, er ifølge Nick Winser i det nasjonale britiske nettselskapet Britains National Grid (NGIL) en transport av strøm begge veier. På vindfulle dager skal kabelen sende vindkraft til Norge fra vindmølleparker på Englands østkyst, som riktignok ikke er bygd ennå. På dager med mindre vind skal kabelen frakte vannkraft fra Kvilldal i Norge til et sted på den engelske østkyst. Stedsvalget for ilandføring av kabelen på den britiske siden er ikke bestemt.

Halvpart hver

Ifølge avtalen vil Statnett og NGIL eie halvparten hver av en eventuell kabel. En forhåndsstudie viser at kabelen teknisk gjennomførbar. Om den også er økonomisk lønnsom for Norge er det gjort ulike regnestykker på med ulike resultater.

– En forbindelse mellom Norge og Storbritannia vil være verdifull for begge landene. Kraftforbindelsen vil legge forholdene til rette for mer fornybar produksjon, sikker strømforsyning og øktverdiskaping, sier Statnetts konsernsjef Auke Lont i en pressemelding.