WHO vil redusere grensen for radonfare

Verdens helseorganisasjon WHO vil redusere grensen for hvor mye radon mennesker kan utsettes for til en tidel av dagens nivå. Grensen bør settes til 100 becquerel per kubikkmeter, mener organisasjonen.

Radon er en radioaktiv gass som ifølge fagfolk forårsaker opp til 14 prosent av alle tilfeller av lungekreft. Den lukt- og fargeløse gassen kommer fra bakken i visse områder, der høye konsentrasjoner av radon kan bygge seg opp inne i husene.

– I lys av de nyeste vitenskapelige dataene foreslår WHO nå et referansenivå på 100 becquerel per kubikkmeter. Hensikten med dette er å redusere helsefaren som oppstår når folk utsettes for radon innendørs, heter det i en rapport organisasjonen la fram denne uken.

I 1996 ble det såkalte referansenivået, som angir faregrensen, satt til 1.000 becquerel per kubikkmeter. Becquerel er en måleenhet for radioaktivitet, og brukes blant annet for å angi grader av radioaktiv forurensning.

Forekomsten av radon inne i hus kan reduseres ved nøye tilrettelegging under konstruksjon og bygging av husene. WHO anbefaler også hyppig utlufting av alle oppholdsrom, spesielt om vinteren når radonnivået ellers kan stige faretruende.