Gir mest nytelse og flest krangler

Nordmenn er raske til å kaste seg over nye baderomstrender. Men oppussingen skjer sjelden i henhold til bransjens egen våtromsnorm.

– Bare én av seks bedrifter som jobber med oppussing av bad er godkjente våtromsbedrifter. Det er en langt lavere andel enn vi skulle ønske, sier daglig leder Lars Gulbrandsen i Fagrådet for våtrom.

For å bli sertifisert må bedriften dokumentere at den har kompetanse til å ta på seg våtromsarbeid, forplikte seg til å følge bransjenormen og tilby kunden en avtale som kontraktsfester at normen er fulgt.

– En slik avtale gir kunden trygghet for god kvalitet i alle trinn når badet bygges eller rehabiliteres. Det finnes nå rundt 730 våtromsbedrifter som har anledning til å inngå slike avtaler med kunden, sier Gulbrandsen.

22.-27. september deltar Fagrådet for våtrom på byggmessen Bygg Reis Deg i Lillestrøm, der det er ventet mer enn 50 000 besøkende.

Stridstema

– Svært mange forbrukere har spørsmål om våtromskvalitet. En god del har dessverre også egne erfaringer med skader på bad. Messedeltakelsen er et ledd i arbeidet vårt for å bidra til å redusere slike skader, sier Gulbrandsen.

Våtromsskader er en gjenganger når det oppstår strid mellom kjøper og selger av en bolig.

– Krangler om bad er helt klart på topp blant sakene som ender med en tvist basert på eierskifteforsikringen, sier fagsjef Rolf Erling Eidsvold i Norges Takseringsforbund, som er en av dem som skal bemanne Fagrådets stand på Bygg Reis Deg.

Skader på bad er også det som oftest bemerkes når takstmenn besiktiger en bolig, sier han.

– Ofte skyldes skaden feil utførelse i overgangen mellom sluk og gulv, for dårlig fall og vannavrenning eller mangelfull påsmøring av membran på veggen, sier Eidsvold.

Kvalitetsbevisste

Nær 40 tilbydere av bad og baderomsutstyr vil delta på årets Bygg Reis Deg.

– Nordmenn er generelt veldig interessert i nye trender og tilbud på dette området. Vi snakker ikke lenger om baderommet, men velværerommet, sier Kari Winnæss, produktansvarlig i Korsbakken Trading AS, som er en av utstillerne.

Større baderom med plass til dobbeldusj og badekar er populært. Gjerne også med flatskjerm integrert i flisene, ifølge Winnæss. Også speil med innebygd LED-lys blir mer og mer vanlig.

– Mange bruker badet som et rom for nytelse og avkobling. Da legger de vekt på detaljene, som for eksempel at kraner og dusjarmatur matcher med helheten i innredningen. Men det er også trendy å tenke miljø, så armaturer med innebygd sparefunksjon er nesten blitt standard, sier Kari Winnæss.

Bygg Reis Deg er Nordens største byggmesse og arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm.