Velgerne vil fjerne formuesskatten

Regjeringen har tapt opinionen når de krever at det også skal betales skatt på selve arbeidsverktøyet i bedriftene som maskiner, bygg og kjøretøy, sier adm.direktør Finn Bergesen i NHO.

46 prosent av velgerne vil fjerne formuesskatten og 30 prosent vil beholde den. Men bare 11 prosent støtter den omstridte formuesskatten på arbeidende kapital, og hele 52 prosent er imot den, viser en fersk Synovate-undersøkelse.

Debatten om formuesskatt har blitt den viktigste debatten for landets bedrifter under denne valgkampen. Bedriftene og Næringslivets Hovedorganisasjon har over lang tid vist hvorfor den særnorske skatten på arbeidende kapital er skadelig for norsk eierskap og hemmer verdiskaping.

- Derfor er det ekstra oppløftende at de aller fleste velgerne, også de som stemmer på Arbeiderpartiet og Senterpartiet, forstår at man kan innføre et mer rettferdig skattesystem som ikke rammer verdiskapingen på samme måte, sier Bergesen jr.

Hele 44 prosent av Arbeiderpartiets velgere vil fjerne skatten på arbeidende kapital, mens bare 16 prosent vil beholde den. Blant Senterpartiets velgere er trenden enda klarere; bare 3 prosent vil ha skatt på arbeidende kapital, mens 65 prosent vil fjerne den. Velgerne til alle partiene som er representert på Stortinget er mot skatten på arbeidende kapital.

Formuesskatten må i dag betales også når bedriften går med underskudd. I følge denne undersøkelsen er det bare 6 prosent som støtter dette, mens 68 prosent er imot.

Meningsmålingen fra Synovate er basert på rundt 1 000 intervjuer gjennomført i perioden 1. – 4.september.