Førerløs kollektivtransport til St. Olavs hospital

Førerløse biler kan i løpet av fem år bli satt inn i persontransporten til St. Olavs hospital i Trondheim.

Slike vyer ble formidlet da SINTEF, Trondheim kommune og Statens vegvesen tirsdag inviterte pressen til visning av «framtidas førerløse bybil». Kjøretøyene ble demonstrert på et avsperret område - en cirka 100 meter lang gatestump med sving - på Elgeseter i Trondheim, like ved St. Olavs hospital.

Farten ble oppgitt til 6 km/t, det vil si rolig gangfart. Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, var én av de første passasjerene.

Kult eller ko-ko
- Jeg synes det er kult. Men mora mi synes det høres helt ko-ko ut, for å si det rett ut, sa Tore O. Sandvik til NTB før han satte seg inn i den førerløse bilen til første prøvetur.

Starten gikk litt tregt, etter alt å dømme på grunn av plunder med bilens datautstyr. Men etter et par minutter og en kort stopp, gikk kjøreturen med fylkesordføreren etter planen, til enden av «løypa», og tilbake igjen samme vei.
Etter turen - der Sandvik så ut til å trives - hastet han videre til neste post på et travelt program midt i valgkampen.

EU-program
Rådgiver i utviklingsspørsmål i Trondheim kommune, Birger Elvestad, pekte ut strekningen fra Marienborg til St. Olavs hospital - på bru over Nidelva - som et aktuelt sted for å ta i bruk «framtidas førerløse bybil» i Trondheim. På Marienborg er det en stor parkeringsplass og stoppested for tog. Mange mennesker har behov for transport derfra til sykehuset på andre siden av elva.

- I løpet av fem år, svarer Birger Elvestad på NTBs spørsmål om når en slik trafikkløsning kan bli tatt i bruk i Trondheim.

- Jeg vil være overrasket dersom det ikke skjer i løpet av ti år, sier han.
Prøvekjøringen på Elgeseter foregikk i regi av EUs forskningsprogram CityMobil, der SINTEF er norsk deltaker. Trondheim har fått status som prøveby i dette forskningsprogrammet.

SINTEFs prosjektleder Torgeir Vaa pekte på at prosjekter med førerløse kjøretøyer er i ferd med å bli gjennomført på et nytt messeområde i Roma og på Heathrow flyplass i London.