Rambølls racere på Revit

Rambøll har bestemt seg for å bli gode på prosjektering med BIM og kan vise til et skoleeksempel ved innføringen av Revit Structure i organisasjonen.

- Overgangen til bruk av BIM-verktøy er den største satsningen rundt IT-verktøy Rambøll gjør etter innføringen av kvalitetssystemet vårt på midten av 90-tallet, forklarer Morten Engh, vise. adm.dir i Rambøll Norge.

- Vi ga blant annet Elisabeth Heier og Magne Ganz ansvar for implementering gjennom etablering av en utviklergruppe med fokus på hvordan Revit Structure skulle brukes i Rambøll, og vi kan bekrefte at måten vi har jobbet med dette på har båret frukter.

Tidlige Revit-brukere
Det hele startet i slutten av 2006, hvor ønsket om å jobbe i full 3D var sterkt blant Rambølls prosjekterende. Dette resulterte i at det første Revit-prosjektet ble gjennomført som en test av verktøyet tidlig i 2007. I dag har 80 ingeniører vært på grunnkurs i Revit hos Cad-Q, og hele 35 av dem har gått videre på videregående kurs. Revit Structure er det rådende verktøyet for de som prosjekterer innenfor byggfaget i Rambøll. Utviklergruppen har etablert gode arbeidsrutiner, og samler nå all historikk og kunnskap i en database for videre bruk.

Innfridde forventninger
- Grunnene til at vi ønsket å prosjektere med BIM var flere, forteller Elisabeth Heier.

- Ledelsen vår ønsket en utvikling i måten vi arbeidet på, kunden forventet i større og større grad at vi prosjekterte med BIM, og sist men ikke minst hadde vi forventninger til å få et bedre produksjonsverktøy. Når det gjelder Revit Structure hadde vi forventninger om en mer effektiv tegningsproduksjon, muligheten til å oppdage feil og mangler i modellen på et tidlig tidspunkt, samt å kommunisere bedre i prosjektene. Så langt har forventingene våre blitt innfridd, og vi ser at å jobbe med BIM gir store gevinster både for oss selv, kunder og samarbeidspartnere.

Skoleeksempel i innføring
Implementeringen Rambøll har gjennomført framstår som et skoleeksempel i innføringen av nye verktøy i en organisasjon: Gjennom etablering av utviklergruppe, superbrukere og brukere som får grundig opplæring og oppfølging, både i egen organisasjon og gjennom samarbeid med Cad-Q.

- I startfasen gjorde vi mye support selv, forteller Magne Ganz.

- Dette var et bevisst valg for å bygge opp intern kunnskap. Samtidig var vi tidlig ute med å bruke Revit i Norge, og dermed ble vi også med på kunnskapsoppbyggingen sammen med leverandøren. I dag har brukerne våre blitt så flinke at vi i utviklingsgruppa ikke kan hjelpe dem lenger, så nå har alle superbrukerne tilgang til support gjennom Cad-Q. All support logges av utviklingsgruppa, løsninger distribueres via mail og lagres på servere som alle har tilgang til. Rambølls Revit-brukere er dermed i gang med å bygge opp en stor tips og triks-database.

buildingSMART gjennom Rambøll Academy
Sammen med Sintef utdanner nå Rambøll sine ingeniører på buildingSMART og BIM. Fokuset er på metodikk, hvilke muligheter/begrensninger som ligger i de forskjellige programmene og hva som forventes når man jobber mot åpne standarder.

- Vi er medlemmer av buildingSMART-organisasjonen, hvor Norge er et av de landene som er langt framme i utvikling og implementering, forteller Morten Engh.

- Dette bidrar jo også til at vi bruker disse metodene internt i Rambøll. Samarbeidet med Cad-Q på programmer og Sintef på overordnet metodikk gjør oss faglig sterke på temaet. Vi tror utviklingen innen 3D og BIM vil skille klinten fra hveten i bransjen i tiden framover, og det vil favorisere de selskaper som representerer flere fagmiljøer. Vi prioriterer derfor dette sterkt, og oppgraderer blant annet teknisk utstyr for å tilfredsstille kravene disse arbeidsmetodene krever.

BIM-råd staker ut veien videre
I BIM-rådet, som nå er etablert i Rambøll, skal veien videre stakes ut. Her sitter representanter fra brukere av de forskjellige verktøyene/programmene, alle fagområdene og ledelsen. Gruppen jobber videre med standardisering og maler for alle brukerne. Magne Ganz forklarer hvorfor dette arbeidet har så stor prioritet i Rambøll:

- BIM er neste generasjon innen arbeid med designverktøy, kundene våre krever det nå i stor grad. Å jobbe med 3D-modeller gir oss mer slagkraftige verktøy enn 2D, vi sparer penger og lager ikke minst bedre produkter. Utfordringene våre videre blir blant annet det vi kaller 4D; å bruke modellene på byggeplassen, samt å kunne overlevere modellen til videre bruk hos FDV-miljøet. Vi skal jobbe videre med analysemodellen i Revit, så bruken mot beregningsverktøyene blir enda bedre.

BIM-partner som forstår faglige utfordringer
- Vi som er så store og tverrfaglige må også være flinke til å jobbe med en felles modell for alle fag, tilføyer Elisabeth Heier.

- Vi har mange oppdragsgivere og samarbeidspartnere, og må helst ligge i forkant av utviklingen. Dette er også en av grunnene til at vi velger Cad-Q som partner på ingeniørrelatert IT. De kan gi oss støtte gjennom konsulenter som forstår de faglige utfordringene våre, nettopp fordi de har erfaring fra felten og har kjent problemstillingene på kroppen selv. Vi skal derfor fortsette samarbeidet med Cad-Q rundt Revit Structure og andre BIM-løsninger. Rambøll er en av Cad-Qs støttespillere i tilpassingen av Revit MEP (EL og VVS) for det nordiske markedet.

- Dette er et spennende prosjekt som vi tror vil gjøre samarbeidet mellom fagområdene enda bedre, avslutter Elisabeth Heier.