Vindkraftverk forringer utvalgt kulturlandskap

Naturverdiene på Vest-Lista - ett av 20 utvalgte kulturlandskap i jordbruket - blir sterkt forringet av et planlagt vindkraftverk i det samme området.

Sekretariatet for prosjektet Utvalgte kulturlandskap i jordbruket fastslår dette i et brev fra Statens landbruksforvaltning til Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Sekretariatet tilrår likevel at Vest-Lista i Farsund kommune opprettholdes som Vest-Agders utvalgte kulturlandskap i det nasjonale utvalget, forutsatt at grensene endres.

Olje- og energidepartementet ga i mai selskapet Norsk Miljø Energi Sør AS konsesjon for å bygge 31 vindmøller på Lista. Dette skjedde etter at regjeringen i mars utpekte Vest-Lista blant landets 20 utvalgte kulturlandskap i jordbruket.
'
Offisiell åpning
Den offisielle åpningen av dette landsomfattende kulturvernprosjektet i Miljøverndepartementets og Landbruksdepartementets regi skal foretas søndag 28. juni av kronprins Haakon i Vangrøftdalen i Os kommune i Hedmark, et annet av de utvalgte områdene.

Der skal også landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) være til stede, og det planlegges stor folkefest.
To av de utvalgte kulturlandskapene ligger i Sogn og Fjordane fylke, og ellers er det ett i hvert av landets fylker. På årets budsjett er det bevilget 8 millioner kroner til skjøtsel av disse områdene, 5 millioner gjennom jordbruksavtalen og 3 millioner fra Miljøverndepartementet.

Direkte konflikt
Konflikten mellom kulturlandskap og vindkraftutbygging på Lista blir tydelig beskrevet i brevet fra Statens landbruksforvaltning.

«Den planlagte vindmølleparken vil helt klart påvirke de verdiene som har ligget til grunn for utvelgelsen av Vest-Lista som utvalgt kulturlandskap i jordbruket. Den endrer det utvalgte området fra å ha lite tekniske inngrep til betydelige inngrep i den nordlige delen. Her vil anlegg av veier og møller høyst sannsynlig komme i direkte konflikt med automatisk fredede kulturminner», skriver Statens landbruksforvaltning.

Det går fram av brevet at sekretariatet for prosjektet - med representanter også fra Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning - har vært i tvil om Vest-Lista, etter vedtaket om vindkraftutbygging, oppfyller kriteriene for å være blant ett av de 20 utvalgte kulturlandskapene.

«I en samlet avveining mellom de store verdireduksjonen og det tap det innebærer å miste Vest-Lista som et av de 20 utvalgte områdene, kommer vi til at det siste vil være mest negativt», konkluderer de tre faginstansene.