Viktig å stå sammen

Det er ny uro i byggenæringens organisasjoner. Nå er det Mesterhus som har meldt seg ut av Boligprodusentene. Bakgrunnen er disposisjoner denne organisasjonen har gjort og som Mesterhus ikke er enig i. Det betyr også at man går ut av BNL-fellesskapet. Tidligere har Selvaagbygg meldt seg ut av EBA. Bakgrunnen den gang var sterk uenighet med NHO. Men konsekvensen da var at man også måtte ut av EBA og BNL. Viktige aktører som AF Gruppen har aldri vært tilsluttet noen av byggenæringens organisasjoner.

Vi håper at forhandlinger kan løse problemene mellom Boligprodusentene og Mesterhus og vi mener også at det er viktig at alle de store bedriftene i byggenæringen er med i fellesskapet rundt BNL. For kort tid siden truet Skanska med å melde seg ut av EBA. Denne saken ordnet seg i 12. time.

Slik de dårlige tidene nå er, må mange bedrifter spare penger. Da er det selvsagt mange som spør seg hva man får igjen for kontingenten man betaler til hele NHO-systemet. Vi har også før stilt spørsmål til måten NHO-systemet fungerer - og det gjelder også hvordan byggenæringen er organisert. Selv om BNL nå for lengst har passert 10-årsjubileet, har man ikke fått de synergier mange så frem til da organisasjonen ble etablert.

Vi tror at både BNL og alle paraplyorganisasjonene som er med - samt NHO-systemet generelt - må se på sine kostnader. Vi mener at man kan spare store beløp ved å samarbeide tettere på mange områder. Mange bransjeorganisasjoner lever sitt eget liv - men spørsmålet er om ikke mange også lever på lånt tid.

Nå har den nye BNL-sjefen Ketil Lyng knapt fått varme opp stolen - men han har mange utfordringer sammen med de som er tillitsvalgt i organisasjonene.

Kanskje kommer vi så langt at alle kan samles i Norsk Byggeindustri. Da kan vi i alle fall love større samlet effektivitet og slagkraft til vesentlig lavere kostnader.

Det BNL har gjort i forhold til Regjeringen og de mange krisetiltakene viser hvor viktig det er å ha en slik organisasjon. Endelig er byggenæringen blitt stueren i departementskontorene.