Element-tro på Romerike

Boligbyggeren Bjørn Krutå på Romerike har gjennom Stema-selskapene vært med på å dra i gang en avansert og fleksibel elementfabrikk i Litauen.

Med seg på laget har de investeringsselskapet Rebelijo som skjuler en av gründerne til et børsnotert industriselskap. Elementene testes nå ut på et byggeprosjekt i Nannestad.

- Vi har valgt å automatisere all kapping og montering gjennom å investere i topp utstyr. Grunnlaget legges i en avansert datastyrt kappemaskin, en såkalt Hundegger, som kapper på en millimeters nøyaktighet. For oss er det et hovedpoeng å oppnå tette og helt eksakte sammenføyninger i henhold til produksjonstegningene som mates inn i en datamaskin i forkant, forteller Bjørn Krutå i Stema Prosjekt AS.

- En av våre store fordeler er at vi ikke er avhengig av serieproduksjon av elementer. Vi kan raskt skreddersy elementene slik at kunden får det som de vil, fremholder han.

- Når elementene så settes sammen, vet vi at de passer, og vi har nå erfaring fra byggeplass for at de faktisk også gjør det, konstaterer Krutå som påpeker at nettopp tetthet i bygninger blir viktig fremover for å tilfredsstille myndighetskrav.

Les mer om elementfabrikken i Byggeindustrien nummer 8.