Brudd i forhandlingene i staten

Det er brudd i forhandlingene om en ny lønnsavtale for de statsansatte. Årsaken til bruddet er liten fremdrift i tjenestepensjonssaken. Oppgjøret går nå til mekling.

LO Stat, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne Stat beklager bruddet.
- Staten har ikke vist vilje til å gå inn i realitetene når det gjelder de krav vi har fremmet, sier leder Arne Johannessen i Unio-stat til NTB.
Han sier det er stor avstand mellom partene både når det gjelder økonomi og tjenestepensjon, og at det er skuffende at partene ikke engang har greid å løse spørsmålene som ikke gjelder pensjon.
- Avstanden er stor også når det gjelder økonomi, selv om det dreier seg om små beløp, sier Johannessen.
Bekrefter
Statens personaldirektør Siri Røine bekrefter overfor NTB at avstanden mellom partene også er stor i spørsmålene som ikke dreier seg om pensjon, altså økonomi:
- Staten har ikke funnet å kunne imøtekomme de krav hovedsammenslutningene har fremmet. Det er finanskrise, og det må også staten ta hensyn til, sier Røine.
Hun karakteriserer pensjonsspørsmålet som en kompleks sak det trengs mer tid til å gjennomgå.
Felles krav
Sammen med statens personaldirektør kommenterte lederne for de fire hovedsammenslutningene situasjonen umiddelbart etter at bruddet var bekreftet klokken 14 torsdag.
Samtidig la de fire organisasjonene ut en felles pressemelding der de beklager at de ikke ser noen annen løsning enn å bryte forhandlingene. Hovedsaken i årets oppgjør er tjenestepensjon. Der har forhandlingene gått tregt og det har vært svært liten fremdrift. Vi har derfor ikke sett noen annen løsning enn å bryte, heter det i pressemeldingen.
De fire hovedorganisasjonene har levert felles krav om tilpasset tjenestepensjon i offentlig sektor. Hovedkravet er å tilpasse ordningen slik at ytelsene videreføres. Oppgjøret omfatter om lag 120.000 statsansatte.