For lite ambisiøs, mener NTNU

Denne forskningsmeldingen løfter ikke kunnskapsnasjonen Norge opp i den internasjonale elitedivisjonen, til det er den ikke ambisiøs nok, sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

NTNU er tilfreds med at Regjeringen uttrykker vilje til å satse på forskning.

- At de løfter opp målet om 1 prosent av BNP til offentlig finansiert forskning i løpet av neste stortingsperiode, er bra. Men for å utvikle norsk forskning som verktøy for nasjonens framtidige verdiskaping, må nivået økes ytterligere og følges av mer forpliktende målsettinger både for rekruttering og investeringer i infrastruktur.

Ja til fortsatt klimasatsing
Forskningsmeldingen varsler en fortsatt sterk satsing på miljø. - Det bra at Regjeringen fortsetter sitt strategiske grep knyttet til klimautfordringene, og holder fast ved satsingen på energi- og miljøforskning, sier Digernes. Vi er også glad for at det legges vekt på å stimulere til flere norskledede prosjekter i EUs rammeprogrammer.

Defensiv og lite forpliktende
Derimot mener NTNU at omtalen av den langsiktige forskningen og finansiering av denne er for defensiv og lite forpliktende. - Spesielt gjelder dette infrastruktur og rekrutterings­stillinger. Vi savner et konkret løfte om at stipendiatstillingene skal være fullfinansierte. Den underfinansieringen som skjer i dag, er i praksis med på å uthule vår basisfinansiering, sier NTNUs rektor. Det truer den faglige bredden og den langsiktige forskningen ved universitetene. Heller ikke når det gjelder antallet rekrutteringsstillinger, innfrir Forskningsmeldingen:

- Et mål om å nå opp på nivået på avlagte grader pr million innbyggere i våre naboland fram mot 2020, er ikke meldingen ambisiøs nok. Vi har et betydelig etterslep i forhold til land vi bør sammenligne oss med, og det vil opprettholdes ettersom vi må forvente at også de øker produksjonen av sine ph.d.-er i perioden framover.

NTNU er opptatt av kvalitet i forskerutdanningen, og imøteser en akkreditering av doktorgradsprogrammer i UoH sektoren. Men universitetet er urolig til signaler om at instituttene skal ha en styrket rolle doktorgradsutdanningen. - Universitetene må fortsatt ha ansvaret for doktorgradsutdanningen, men samarbeid med forskningsinstitutter og industri bør utvikles videre.

- Meldingen svarer ikke på behovet Norge har for en kraftig opptrapping av infrastrukturen som avanserte laboratorier og databaser. For å rette opp for mange år med manglende investeringer, trenger vi 800 millioner pr år, sier Digernes.

- Men det er oppløftende at Regjeringen vil støtte opp under konkrete prosjekter som Svalbard integrerte observasjonssystem for Arktis (SIOS) og den europeiske forskningsstrukturen for CO2-fangst (ESFRI-ECCSEL), der Norge har en ledende rolle.

Ja til utenlandske forskere og likestilling

NTNU er også glad for forslaget om at det skal bli enklere for utenlandske forskere å etablere seg raskt i Norge.

- Regjeringen skal også ha honnør for tydelighet når det gjelder likestilling. Forskningsmeldingen slår fast at kjønnsbalanse er en forutsetning for kvalitet i forskningen. Det er en vurdering jeg støtter sterkt, og jeg imøteser konkrete insentivordninger som kan bidra til det, sier rektor.

Møt finanskrise med innovasjon

NTNU-rektoren har også merket seg forslag om å satse sterkere på forskningsbasert innova­sjon, spesielt ved å tilføre midler tidlig i kommersialiseringsprosessen.

- Dette er en helt riktig satsing i disse finanskrisetider, men det haster. Vi utfordrer derfor Regjeringen til å snarest mulig omsette positive signaler i konkrete bevilgninger.

Powered by Labrador CMS