Tapte 90 millioner

Svakere etterspørsel og prisfall er årsaken til at Moelven tapte 90 millioner kroner på driften i årets første kvartal.

Driftsinntekter og driftsresultat for konsernet i første kvartal endte på henholdsvis NOK 1.456 mill (1.951) og minus NOK 90 mill (pluss 110). Timber er den divisjonen som ble rammet først og hardest av etterspørsels- og prisnedgangen og er også den divisjonen med størst forverring av resultatet sammenlignet med fjoråret. Nedgangen har imidlertid også vært stor for Wood. Selv om nedgangen har vært kraftig også for Byggsystemer, leverer divisjonen et positivt resultat.

Ordinært resultat før skattekostnad ble minus NOK 100 mill (pluss 106) for konsernet. Resultat etter skatt og minoritetsinteresser ble minus NOK 71 mill (pluss 75).

- Vi kommer dessverre med et kvartalsresultat på nær minus 100 mill før skatt. Samtidig er det en del som tyder på at det også kan være denne konjunkturnedgangens svakeste. Den samlede etterspørselen etter konsernets produkter og tjenester er normalt lavere i første kvartal enn i resten av året. Prognoser viser at prisene for industritre av gran og furu i Europa antas å være nær bunnen. Det er allikevel liten grunn til å gjøre seg til klarsynt spåmann av den grunn. Vi må ta et kvartal av gangen, sier konsernsjef Hans Rindal.

Konsernsjefen forklarer nærmere årsaken til det svake resultatet slik:

- Det har vært et stort og raskt fall i etterspørselen for nær alle konsernets produkter. Dette skyldes utviklingen i internasjonal økonomi. Aktivitetsreduksjonen i første kvartal er forsterket av lavsesongen, hvilket er normalt, men kommer på toppen av det andre. Prisene på mange produkter har falt betydelig. Det er allerede for ni måneder siden igangsatt betydelige kostnads- og kapasitetsreduserende tiltak, men effekten av dem er forsinket i forhold til fallet i etterspørsel og priser, sier Rindal.

- Som ett av selskapene i Moelven Byggsystemer kan vi fortsatt vise til svarte tall i regnskapet. Omsetningen og ordrereserven ligger på samme nivå som i 2007, men marginene er mer presset. 2008 var et ekstremt bra år, men jeg vil si at vi fortsatt ligger på et bra nivå, sier direktør Trygve Toften i Moelven Nordia til Byggeindustrien.

Han legger til at selskapet følger utviklingen nøye og har gjort de tilpasningene de på nåværende tidspunkt mener skal til i dagens marked.