Påskemarerittet

Mange opplever nå det store påskemarerittet. Det gjelder ikke minst alle dem som for et par år siden kjøpte rådyre hytter eller leiligheter i fjellet. Nå står prosjektene ferdige, men tidene er endret - og mange kjemper nå som løver for å slippe å overta det de har kjøpt og bestilt.

Til tross for at mange har betalt inn store forskudd, tar de heller dette tapet enn å overta hytter eller fjell-leiligheter som er uselgelige i det åpne markedet i dag - og kanskje i mange år fremover.

I Byggeindustrien forsøkte vi å advare både dem som startet de store prosjektene i fjellet - og alle dem som var "dumme" nok til å bite på. Det manglet ikke på glorete prosjekter som lovet gull og et himmelrike for dem som kjøpte. Det var til tider meglere som gikk langt over streken - og som lovet langt mer enn de kunne holde. Nå er det mange kjøpere som gransker kontraktene for å finne mangler slik at de kan nekte å overta. Mange er allerede havnet i gjeldsmyra - og de har ikke under noen omstendigheter muligheter til å overta de rådyre fjelleventyrene.

Det er mange som må gå en runde med seg selv etter mye av dem som har skjedd av utbygginger i fjellheimen. Det gjelder ikke minst banker og finansinstitusjoner som bidro til finansieringen. Mange utkantkommuner så dette som skjedde som manna fra himmelen. Nå er det mange kommuner som beklager at flott natur er bygget ned med noen monsterbygg som overhode ikke passer i de norske fjell. Mange utbyggere blør - og det gjør altså også mange av dem som kjøpte over evne.