Markaloven vedtas torsdag

Det blir ikke noe generelt bygge- og anleggsforbud i Oslomarka slik regjeringen ønsket i sitt forslag til ny markalov.

Behandlingen av lovforslaget i Stortingets energi- og miljøkomité førte til at landbruket ikke skal omfattes av loven slik regjeringen gikk inn for.

Komiteen avga innstilling til forslaget mandag. Det er dermed klart at loven vil bli vedtatt i Odelstinget torsdag kveld. Venstre og Kristelig Folkeparti vil støtte deler av lovforslaget og er enig i intensjonene i forslaget. Høyre vil sende hele saken tilbake til Miljøverndepartementet, mens Fremskrittspartiet rett og slett vil stemme mot loven.

I tillegg til endringen for landbruket, endte komitébehandlingen med at idretten blir en del av lovens formål i tillegg til friluftsliv.

Det er også klart at området med blandet bolig- og hyttebebyggelse i Ski kommune, «øyene» rundt Langen-vassdraget ikke omfattes av loven.

- Ikke fritt fram
At idretten blir en del av lovens formål, betyr ikke at det er fritt fram for store idrettsanlegg i Oslomarka. Tilretteleggingen skal, ifølge regjeringspartiene, gjelde for idrett som kan innpasses i Marka.

Fotball- og friidrettsarenaer, motorsportanlegg eller nye skytebaner er eksempler på anlegg som ikke lar seg tilpasse.

Landbruket skal ikke omfattes av byggeforbudet, men vil på vanlig måte være søknadspliktig etter plan- og bygningsloven. Klageinstans skal være Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

- Et skritt i riktig retning
Lederen i energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim (V) er et stykke på vei fornøyd med resultatet.

Han mener at den nye loven blir for byråkratisk og at vernet i allerede vernede områder kan bli svekket. Derfor foreslår Venstre å gi naturvernloven forrang foran markaloven.