Gassen for dyr Skanled vakler

Utbyggingsplanene for Skanled-rørledningen fra Kårstø i Rogaland til Sverige og Danmark vakler fordi det i øyeblikket ikke finnes gasskunder i Grenland-området.

Et møte tirsdag mellom olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) og den mest aktuelle gasskunden, Yara, ga ingen avklaring. Yara ønsker å trekke seg. Selskapet mener at gassen som tilbys, er for dyr. Statsråden på sin side oppfordrer selskapene i Grenland-området til å finne en løsning slik at prosjektet kan realiseres.

Utsettes
Som følge av problemene i Grenland bekrefter Riis Johansen overfor NTB at han vurderer å endre fristene som regjeringen selv har satt for en ferdig plan for anlegg og drift for Skanled.

Det betyr senere igangsettelse - om Skanled noen gang blir realisert. Det er foreløpig ikke gjort endringer på tidspunktet for driftsstarten i 2012.
Riis Johansen sier til NTB at han setter sin lit til at både Yara og andre kommer inn som gasskunder og at prosjektet kan realiseres.

- Vi har brukt mye tid på å få dette til, og det må nå være opp til selskapene å finne en løsning, sier Riis Johansen.

Dyr gass
Olje- og energiministeren vil ikke svare direkte på et spørsmål om et bortfall av røret til Rafnes vil senke hele Skanled-planen. Statsråden vil heller ikke kommentere prisspørsmålet. Norsk industri opplever at gassen de blir tilbudt, er dyrere i Norge enn det de må betale for den samme gassen hvis de kjøper den i utlandet.

Norsk gass har stort sett gått direkte til eksport. Lite av gassen brukes i Norge. Riis Johansen sier at med den store gassproduksjonen Norge har, er det ikke unaturlig at det meste av gassen går til eksport.

Politisk spørsmål
Kommunikasjonsdirektør i Yara, Bente Slaatten, sier til NTB at Yara står fast på det selskapet tidligere har sagt om denne saken og at utspillet nå ligger hos regjeringen.

- Egentlig handler dette om en vilje til å gi norsk industri konkurransedyktige vilkår for kjøp av gass produsert i Norge. I så måte er det et politisk spørsmål. Vi kan i dag kjøpe gassen som produseres her i landet, billigere i utlandet enn i Norge, sier Slaatten.

Kravet er ikke subsidiering av gassen, bare samme pris som den industribedrifter i Europa betaler, ifølge kommunikasjonsdirektøren.

Dermed mener Yara at regjeringen har utspillet, mens regjeringen mener at industrien må finne en løsning.