Staten tar 15 milliarder i utbytte fra StatoilHydro

Staten tar ut 15,5 milliarder kroner når StatoilHydro i juni betaler utbytte for driften i 2008. Samtidig endres selskapets navn til Statoil ASA.

I programmet for oljegigantens generalforsamling 19. mai går det fram at selskapets styre foreslår å utbetale 7,25 kroner i utbytte per aksje. Dette er fordelt på 4,4 kroner i ordinært utbytte og et ekstraordinært utbytte på 2,85 kroner og vil utgjøre drøyt 23 milliarder kroner.

Staten er StatoilHydros desidert største aksjonær med 2,1 milliarder aksjer, totalt 66,86 prosent av selskapet. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) kan dermed glede seg over å få tilført over 15 milliarder kroner av utbyttet. Folketrygdfondet, som er selskapets nest største eier, vil få utbetalt 910 millioner kroner.

Bare Statoil
Under generalforsamlingen vil styret også foreslå at navnet på selskapet skal endres til Statoil ASA. Siden fusjonen mellom Hydro og Statoil i 2007 har selskapets navn vært StatoilHydro ASA, men dette navnet har vært midlertidig.

Olje- og energidepartementet har varslet at staten bare vil stemme for et forslag der navnet Statoil er dominerende. Av den grunn foreslår derfor styret å endre dagens navn til Statoil ASA, står det i innkallingen.

- Godt navn
- Jeg mener at Statoil er et godt navn, med en lang og solid forankring i nyere norsk industrihistorie. Statoil-navnet er anerkjent og respektert både hjemme i Norge og i de rundt 40 land rundt om i verden der selskapet er representert. Jeg er derfor glad for navnet som nå er foreslått, sier statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) i en kommentar.

Det var 27. februar i år at Olje- og energidepartementet sendte styret i StatoilHydro et brev hvor det ble klargjort at staten bare vil støtte et navn dominert av Statoil. Navneendring og ny profil på selskapet planlegges implementert fra 1. november 2009.