Usikker grunn

V i skjønner at folk mange steder føler seg usikre på den grunnen de bor og lever på. Innslaget på NRK TV fra Lunde i Søgne på Sørlandet er ett av mange eksempler på at folk i dag er skremt. Problemet er at mange kommuner ikke tar dette problemet tilstrekkelig alvorlig. Men de mange kvikkleire-rasene vi har hatt i Norge viser at en ulykke kan komme svært så plutselig. Husene langs Lundeelva i Søgne flyter bokstavelig talt på kvikkleire.

Hele bygda lever på et 40 cm fast overflatesjikt. Men under dette sjiktet er det kun kvikkleire. Settes den i bevegelse vil hele bygda flyte ut i elva.

En av beboerne - Rolf Tag - demonstrerte dette ved å kjøre en seks meter lang armeringstang ned i grunnen. Han slet litt i starten, men straks han gikk gjennom toppsjiktet, forsvant armeringsstangen ned i leira. Han kunne ha skjøtet på med to stenger til a seks meter før han nådde grunnfjellet.

Dette er hverdagen til mange mennesker i Norge. De lever i uvisse. "Når blir leira kvikk, når forsvinner huset i elva eller i fjorden. Redder vi livet" tenker nok mange.

Vi forstår ikke at myndighetene nå for en gang skyld ikke tar dette problemet på alvor. Det trengs penger til grunnundersøkelser - men i tillegg må det settes i gang tiltak som kan bidra til at grunnen stabiliseres. Vi har mange botemidler - men først må det undersøkes. Så må fagfolkene komme med råd om hvilke tiltak som skal settes inn - og så må tiltakene virkelig bli satt inn.

I dag leker vi russisk rullett med tusenvis av mennesker i dette landet. Dessverre er lek ikke riktige ordet - dette er blodig alvor.