Pusser opp i nord

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier hun har sett mange fantastisk dårlige veier i Nord-Norge. Nå lover hun bot og bedring.

- Vi er nødt til å satse på samferdsel for å bygge landet. Det blir et markert taktskifte i nord, sa Navarsete da hun i Tromsø torsdag presenterte samferdselsbiten av regjeringens nye nordområdestrategi og drypp fra Nasjonal transportplan.

Navarsete har fartet mye på veiene som statsråd, og hun er ikke imponert over standarden alle steder.

- Jeg har sett mange fantastisk dårlige veier. For å måle veibredden er det enkelte plasser nok å strekke ut armene, sier Navarsete.

Ingen beløp
Samferdselsministeren vegret seg mot å tallfeste satsingen og viste til at Nasjonal transportplan først legges fram fredag. Men noen løfter kom hun med.

- Vi skal øke satsingen på infrastrukturen nord-sør. Bedre veier og tett flyplassnett betyr enda mer i Nord-Norge enn andre steder. Dessuten skal vi knytte Norge bedre an til nabolandene i øst, sa Navarsete.

Regjeringen akter også å styrke E6 gjennom den nordlige landsdelen.

- E6 er hovedpulsåren i landet vårt, den er viktig for Nord-Norge, men også for å binde sammen nord og sør, sier hun.

Statsråden sier hun vil tredoble satsingen på stamveinettet i nord og vil ruste opp E8 fra Tromsø til finskegrensa, og hun lover at tiden det tar å kjøre fra Harstad til Narvik vil bli 20 minutter kortere når regjeringens satsing er gjennomført. Penger til rassikring, vedlikehold og vinterdrift blir det også.

- Dessuten vil vi øke kapasiteten på Nordlandsbanen og investere i lufthavner i nord, sa Navarsete.

Viktig grunnlag
Statsråden og Sp-lederen mener at samferdselssatsingen i nord er en viktig forutsetning for regjeringens nordområdestrategi.

- Nordområdene er vide og det er store avstander. For å fremme næringsutvikling i området er det viktig å binde regionen sammen, og binde det sammen med resten av landet, sier hun.

Hun tror fredagens nasjonal transportplan blir godt mottatt i Nord-Norge.

- Jeg håper folk ser at denne regjeringen ønsker å legge til rette for næringsutvikling i regionen, sier Navarsete.