Forventer penger til ny E6

Mye tyder på at det endelig blir bevilget penger til ny E6 i Gudbrandsdalen etter nesten 40 års planlegging, tror aksjonsgruppen "Ny E6 nå".

I morgen legger samferdselsminister Liv Signe Navarsete frem Nasjonal Transportplan 2010-2019. Dermed blir det klart hvilke store samferdselsprosjekter som blir til virkelighet de neste ti årene.

En av de veistrekningene som har fått mest oppmerksomhet de siste årene er E6 i Gudbrandsdalen. Veistrekningen er blant de mest trafikkerte og ulykkesbelastede veistrekningene i Norge, og har derfor fått det dystre tilnavnet "dødsvegen" på folkemunne. Nå tror ordføreraksjonen som lenge har kjempet for ny E6 i Gudbrandsdalen at ventetiden endelig er over.

- Vi har fått sterke politiske signaler om at ny E6 i Gudbrandsdalen er blant de prosjektene som har høyest prioritet i Nasjonal Transportplan. Vi er faktisk så optimistiske at vi har valgt å ta turen til Oslo for å være tilstede under fremleggelsen av Nasjonal Transportplan i morgen, sier Aksel Eng, talsperson for ordføreraksjonen "Ny E6 nå!" og ordfører i Sør-Fron kommune. I følge Eng tyder alt på at nødvendige midler blir bevilget til ny E6 i Gudbrandsdalen.

Dystre ulykkestall

På grunn av de mange alvorlige ulykkene på E6 i Gudbrandsdalen har veien fått det dystre tilnavnet "dødsvegen" på folkemunne. Mellom 1997 og 2006 mistet 67 personer livet i trafikkulykker på E6 i Gudbrandsdalen. 50 personer ble hardt skadd i samme periode. I tillegg til de enorme menneskelige lidelsene, har ulykkene kostet samfunnet store summer. Eksperter har regnet ut at ulykkene har kostet samfunnet ufattelige seks milliarder kroner. Derfor er det med spenning ordførerne, næringslivet og lokalsamfunnet i Gudbrandsdalen ser frem mot fremleggelsen av Nasjonal Transportplan.

- Vi verken vil eller kan leve med at folk dør i trafikken lenger. Derfor har vi enorme forventninger til Nasjonal Transportplan. Med den voldsomme trafikkøkningen vi forventer på E6 i Gudbrandsdalen de neste årene, kan vi ikke lenger leve med dagens veistandard. Vi må få penger til ny E6 nå, og det ser det heldigvis ut som regjeringen er enig med oss i, sier Eng.

Et knutepunkt i Vei-Norge

E6 i Gudbrandsdalen er det viktigste knutepunktet mellom sør og nord og mellom vest og sør i Norge. Veistrekningen er en del av stamveinettet i Norge, og er blant landets mest trafikkerte gjennomfartsårer, med blant annet en stor andel svært viktig tungtransport.

Trafikken langs E6 har økt kraftig de siste årene, og bare ved Ringebu dundrer over 8000 kjøretøy forbi på E6 hvert eneste døgn. Om sommeren og i helgene øker trafikkmengden med ytterligere 30-40 prosent. Beregninger som er foretatt av Statens Vegvesen viser at trafikken kommer til å øke med opp mot 20 prosent de neste fem årene. Det vil si at opp mot 10.000 kjøretøy vil ferdes på strekningen hvert eneste døgn i 2014 - og det er 2000 flere enn i dag.