Lavere forventninger

Perducos forventningsundersøkelse for Norges Bank viser i første kvartal at både næringslivsledere og husholdningene har markert fallende forventninger til lønnsvekst.

Undersøkelsen viser også bedriftene forventer svakere lønnsomhet i året som kommer.

På oppdrag fra Norges Bank gjennomfører Perduco hvert kvartal forventningsundersøkelser blant næringslivsledere, husholdninger, økonomieksperter og partene i arbeidslivet.

Forventer lavere lønnsvekst

Undersøkelsen for første kvartal viser at husholdningene i gjennomsnitt forventer en lønnsvekst på 2,6 prosent i løpet av de neste 12 månedene. Dette er en nedgang på 1,9 prosentpoeng fra fjerde kvartal 2008 da forventet lønnsvekst var 4,5 prosent. Det er også en halvering fra samme kvartal i fjor da forventet lønnsvekst var 5,2 prosent.

Også næringslivslederne tror på lavere lønnsvekst det neste året. I gjennomsnitt forventer de at årslønnsveksten i egen bedrift i 2009 vil være 2,6 prosent - det samme som husholdningene. For fjerde kvartal 2008 var tallet 4 prosent, som er noe lavere enn i første kvartal 2008.

Økonomiekspertene og partene i arbeidslivet tror lønnsveksten i 2009 blir høyere enn det husholdningene og næringslivslederne gjør. I gjennomsnitt tror de på en lønnsvekst på henholdsvis 3,7 prosent og 4,1 prosent.

Tror på svekket lønnsomhet

46,2 prosent av næringslivslederne sier i første kvartal 2009 at de tror lønnsomheten i egen bedrift vil bli svekket de neste 12 månedene. Andelen som tror på bedret lønnsomhet er bare halvparten, 22,9 prosent. Dette gir et nettotall på minus 23,3 prosent, mot minus 19,5 i fjerde kvartal 2008. I samme kvartal i fjor var tallet pluss 26,8 prosent. Nettotallet for forventet lønnsomhetsutvikling i første kvartal 2009er for øvrig det laveste som noen gang er målt.

Sammenlignet med forrige kvartal oppgir næringslivslederne også i større grad at lønnsomheten er blitt svekket de siste 12 månedene.

Store bedrifter er mer negative til lønnsomhetsutviklingen enn mindre bedrifter. I bedrifter med 50 ansatte eller flere sier 53,7 prosent at de tror på svekket lønnsomhet neste 12 måneder, mot 42,2 prosent av bedriftene med færre enn 50 ansatte. Andelene som tror på bedret lønnsomhet er henholdsvis 18,1 prosent og 25,5 prosent.