Vikersund kan bli rekordbakke

Vikersund vil ha igjen verdensrekorden i skiflyging. Dersom det skal bli virkelighet, må det investeres 65 millioner kroner i bakken.

- Før VM i 2012 må det gjøres noe med bakken og profilen. Tilløpet er for bratt, og det må utbedres før VM-arrangementet. Derfor har vi anmeldt en ønsket utvikling av bakkeprofilen, sier styrelederen i stiftelsen Vikersund Hoppsenter, Per Willy Holseter.

- Vi mener også at regjeringens tiltakspakke kan gi oss mulighet for å gjøre en del med bakken allerede i 2009.

Kulturminister Trond Giske mener Vikersund er en svært viktig idrettsarena. Han stiller seg på ingen måte avvisende til planene og ønskedrømmen om å få verdensrekorden tilbake til Vikersund, men foreløpig har han ikke kommet med konkrete løfter om flere penger.

- Regjeringen bidrar gjerne til å få verdensrekorden i skiflyging tilbake til Norge, nøyer han seg med å si.

Utfordring
- Dersom vi får 65 millioner kroner, vil en ny og moderne bakke stå klar til 2011. Det er da vi skal ha prøve-VM i bakken, sier ordføreren i Modum, Terje Bråthen, til NTB.

Han sier at det ikke er meningen at staten skal bidra med alt. Det må bli et spleiselag.

- Den modellen vi har jobbet etter til nå har vært at staten har bidratt med 50 prosent av omkostningene, bakkeeieren har bidratt med 25 prosent, mens de siste 25 prosentene er det kommunen og fylkeskommunen som har stått for. Vi ser vel for oss en slik løsning også i framtiden, legger ordføreren til.
Bjørn Einar Romørens verdensrekord på 239 meter er satt i Planica. For at Vikersund skal kunne få tilbake verdensrekorden, kreves store ombygginger.

- Det er ingen tvil om at dette er en utfordring, for 65 millioner kroner er veldig mye penger. Men jeg mener det er grunn til å være optimistisk, for umulig er ikke dette.

- Vi har en god bakke og lange tradisjoner. Skiflyging er dessuten spektakulært og framtidsrettet. Det er ingen tvil om at disse planene setter det idrettspolitiske miljøet under press, sier Martin Kolberg.

Klare planer
I Vikersund er det klare planer for hva man må gjøre for å kunne få tilbake verdensrekorden.

- Vi ønsker å rive det nåværende overrennet og bygge tilløpet inn i terrenget. Dessuten går planene ut på å vri bakken. Det er nødvendig for å få igjen verdensrekorden, sier ordfører Bråthen.

Onsdag ble det også kjent at staten har gått inn med et bidrag på 7,5 millioner kroner til et helt nytt servicebygg i Vikersund-anlegget. Dette bygget vil romme både pressesenter, VIP-område og være tilholdssted for arrangørene, og det er klart til bruk allerede om en drøy uke. Da går deler av Holmenkollrennene i anlegget på grunn av den store ombyggingen i Holmenkollen.

- Vikersund er en veldig viktig arena for norsk hoppsport, og mange må bidra for å utvikle dette anlegget videre. Som kommende stortingsrepresentant fra Buskerud kan jeg love at jeg skal bidra politisk for dette anlegget, sier Kolberg til NTB.