Byggevaresalget stuper

Byggevaresalget stupte i januar. Fallet var på nærmere 23 prosent justert for pristigning sammenlignet med samme måned i fjor.

- Det er tungt der ute i markedet nå, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien som opplever at fallet i byggevaresalget viser en økende tendens etter et fall på vel 10 prosent i desember.

Det er Byggevareindustrien som utarbeider den månedlige rapporten om innenlandsk salg av byggevarer.

- Dette kommer ikke som noe sjokk. Den fallende utviklingen er et resultat av nedgangen i igangsettingen av nye bygg gjennom fjoråret.  Da blir behovet for byggevarer mindre, slår han fast.

Byggevareindustrien tar høyde for at det blir noen tunge måneder fremover og i medlemsbedriftene uttrykkes det bekymring for utviklingen.

- Vi har begynt å få inn tall for februar, og rapporter så langt i mars gir signaler om fortsatt salgssvikt. Derfor ser det ikke ut til at regjeringens krisepakke ennå har hatt noen virkning i byggenæringen, fremholder han.

Skjelle vegrer seg for å uttale seg om hvor stor salgssvikten kommer til å bli utover i 2009, men han utelukker ikke at det på enkelte områder kan bli snakk om halvering.

- Det er fortsatt usikkert hvor mye regjeringens krisepakke vil kunne bidra med. Men en tilførsel av milliarder i bygg- og anleggsmarkedet burde etter hvert gi en betydelig effekt på aktiviteten og kompensere brukbart for fallet i byggevaresalget, sier han med et snev av optimisme.

På grunn av turbulensen i markedet har Byggevareindustrien vært varsomme med å gå ut med en prognose for byggevareslaget i 2009.

- Vi ønsker å hente flere tall for omsetningen, og jobber nå dessuten sammen med Prognosesenteret.  Om ikke så lenge burde vi derfor kunne konkludere, avslutter Skjelle.