Lavere felleskostnader

Borettslaget Møllehjulet i Kværnerbyen har inngått låneavtale med Husbanken for å finansiere felleslånene sine.

Husbank-lånet vil gi lavere rente og dermed lavere felleskostnader for beboerne enn det et lån i en privat bank ville gitt.

- Sett over tid er et Husbank-lån billigere for beboerne enn et lån i en privat bank. Grunnen er at staten selv låner inn penger til en gunstigere rente enn det private aktører klarer. I tillegg er Husbanken mer beskjeden når det gjelder påslag enn det en privat bank vil være, og den er en stabil og forutsigbar långiver, sier finansdirektør Helge Lem i OBOS til OBOS-bladet.

Boligpolitisk grep
Lånet har en løpetid på 50 år. Husbanken har ikke tidligere gitt langsiktige lån over 50 år, slik bankene har. Maksimum nedbetalingstid på Husbank-lån har tidligere vært 30 år. Det er også nytt at Husbanken går inn og refinansierer et allerede finansiert og igangsatt boligprosjekt.

- Vi vurderte det slik at det er vår rolle som statlig boligpolitisk verktøy å sikre sunne boligprosjekter når det private kredittmarkedet for tiden ikke fungerer som normalt, sier administrerende direktør Geir Barvik i Husbanken.

Gunstig for kjøperne
Møllehjulet borettslag skal totalt bestå av 177 boliger; leiligheter med fra ett til fire rom, og får vannspeilet som nærmeste nabo i sør. Byggingen er i full gang, og boligene skal stå ferdig i løpet av siste halvår i år. Prosjektdirektør for Kværnerbyen, Øyvind Arntsen, er glad for låneavtalen med Husbanken.

- Med et Husbank-lån vil våre boligkjøpere i løpet av den 50-årige nedbetalingstiden komme billigere ut enn med et lån fra en privat bank. Dessuten følger det også med krav på energifronten og krav til universell utforming; krav vi er glade for å kunne tilby våre kunder i Kværnerbyen, sier Arntsen.