Tøff årsslutt for Byggma

Byggma har fått konjunkturnedgangen rett i fleisen og fikk et negativt resultat i fjor på 60 millioner kroner mot en pluss på 74 millioner året før.

Omsetningen for 2008 falt bare med 1,5 prosent til 1,84 milliarder kroner.

Slutten på fjoråret ble imidlertid blytung. Bare i fjerde kvartal i fjor var resultatet før skatt på minus 55,7 millioner mot pluss 25,9 millioner i samme periode i 2007. Omsetningen falt med vel 103 millioner til nærmere 395 millioner kroner. Det var nedgang i omsetningen i alle segmenter bortsett fra Fibo Trespo.

I en børsmelding er resultatnedgangen begrunnet med konjunkturbetinget nedgang i etterspørselen av byggevarer som har ført til økt prispress på de fleste av Byggmas produktgrupper. Kombinert med prisøkninger på enkelte innsatsfaktorer har dette påvirket driftsresultatet i negativ retning.

Styret bemerker at konjunkturnedgangen i byggevaremarkedet i fjor var større enn forventet. Man forventer at aktiviteten i det nordiske byggevaremarkedet vil bli svak også i inneværende år. Særlig vil nedgangen i nybyggingsmarkedet ramme Byggma-konsernets produksjon av sponplater, I-bjelker og vinduer.

Byggma har redusert produksjonen både i Sverige og Norge.

Utleier har sagt opp leieavtalen for lysprodusenten Sasmox, og Byggma har derfor besluttet å avvikle driften i inneværende år. Det er kostnadsført avviklingskostnader og nedskrivninger på 5,5 millioner kroner i regnskapet for fjoråret.

Styreformann Geir Drangsdal kontrollerer Byggma-konsernet med sin eierandel på omlag 60 prosent.