Norsk økonomi større enn den svenske

Det norske bruttonasjonalproduktet (BNP) vil i første kvartal i år være større enn Sveriges BNP. Det er første gang i historien at norsk økonomi passerer den svenske.

- Målt i felles valuta blir BNP i Norge høyere enn i Sverige i første kvartal. Det blir første gang noensinne, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til VG.

Beregningene er utarbeidet av E24 og VG på grunnlag av tall og prognoser fra Norges Bank og OECD.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gleder seg over den sterke norske økonomien, men varsler at Norge ikke forblir uberørt av finanskrisen.

- Vi vil nå også oppleve en vesentlig dårligere utvikling og økning i ledigheten, men svensk økonomi er hardere rammet, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) synes det er morsommere å slå svenskene på ski eller i Melodi Grand Prix enn i BNP.

- I solidaritet med vårt broderfolk, som er meget sterkt rammet av finanskrisen, vil jeg ikke glede meg over dette, sier Halvorsen.

Beregningene tar utgangspunkt i en kronekurs på 81 kroner. Norges BNP ligger i første kvartal i år an til å bli 2,1 prosent større enn det svenske, målt i norske kroner.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) består om lag 15 prosent av Norges BNP av såkalt oljerente.

- Selv uten oljen er Norge om lag like rikt som USA, og langt rikere enn Sverige, sier Ådne Cappelen, forskningsdirektør i SSB.