Tidligere investor trukket inn i spansk korrupsjonssak

En privattur til Norge og laksefiske i Namsen i Nord-Trøndelag kan bli kostbar for den nåværende visepresidenten på de kanariske øyene, José Manuel Soria.

FAKTA om Kanariøyene og Bjørn Lyng

* Spansk øygruppe vest for Afrika. Populært chartermål for blant andre skandinavere.
* Bjørn Lyng (1925-2006) fra Vanvikan bygde opp en timesharevirksomhet på øyene.
* Lyng var en av Trøndelags rikeste menn. Han var gift fem ganger, siste gang 80 år gammel - én måned før han døde.
* Lyng ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1985

Han er tiltalt for korrupsjon, og den trønderske forretningsmannen og investoren Bjørn Lyng, som døde i oktober 2006, går igjen i flere av anklagepunktene mot visepresidenten.

Etter tiltalen skal Soria ved flere anledninger ha mottatt bestikkelser fra Lyng. i 2005 skal Lyng ha søkt om å få bygge ut området Anfi Tauro på Gran Canari med 3.600 senger. Han fikk først avslag, men senere samme år forelå tillatelsen.

- Betalte selv
- Jeg kjenner til at Soria var med far på en fisketur i Namsen i 2005, men slik jeg har forstått det betalte han selv for oppholdet for seg og sin familie, sier administrerende direktør Ragnar Lyng i Lyng Gruppen til NTB.

Ragnar Lyng har, sammen med sine tre døtre, ført virksomheten etter faren videre. Lyng Gruppen har fortsatt tunge eierposter i hotellvirksomhet på Gran Canari.

--Hvis far hadde levd ville nok han vært innstevnet som vitne i saken. Ingen andre i vår familie er innstevnet og ingen av oss var direkte involvert da presidenten var her på besøk. Selv trodde jeg faktisk at de kanariske myndighetene hadde lagt denne saken bort, sier Lyng
José Manuel Soria var president på Kanariøyene i 2005 og den aller mektigste politikeren i øyriket.

Vil trekke seg
José Manuel Soria gikk sist fredag ut i kanariske medier og sa at han vil trekke seg som visepresident dersom han blir dømt i denne saken.

Nåværende president på Kanariøyene, José Miguel Pérez, tror at Soria er ferdig i politikken etter dette, skriver Canariposten.com.

Etterforskningen mot José Manuel Soria ble igangsatt etter at den spanske journalisten og redaktøren Carlos Sosa anmeldte Soria for korrupsjon. Sosa skal ha undersøkt saken i tre år.

Siden fant spanske antikorrupsjonsmyndigheter sammenhenger mellom tillatelsen til å utvide hotellanlegget på Anfi Tauro og laksefisket i Namsen en måned tidligere.

José Manuel Soria har ikke gitt opp å bli frikjent. Han mener at sosialistene har drevet en heksejakt på ham for å få ham dømt.