Bunnen nådd?

Boligaktiviteten etter årets første uker gir signaler om at bunnen kan være nådd. Det store spørsmålet er hvor lenge markedet vil befinne seg på det lave nivået.

 

Etter bare to ukers markedsaktivitet i 2009 er det vanskelig å lese ut noen trendutvikling. Men våre ferske tall fra medlemsbedriftene kan gi et visst grunnlag for å tro at bunnen kan være nådd inntil videre, opplyser en forsiktig optimistisk Per Jæger som er adm. direktør hos Boligprodusentene.

Bransjeorganisasjonen har i samarbeid med Prognosesenteret lagt frem sitt bransjebarometer eter årets tre første uker. Her registreres positiv salgsuvikling, og salget i uke tre er det beste siden uke 46 i 2008.

De ferske markedstallene viser også at færre boligsalg er stoppet på grunn av finansieringsproblemer. Men ikke minst er optimismen på vei oppover hos boligaktørene. Også ordrereserven som har stupt de siste to månedene i 2008, viser nå en utflating.

- Vi vil på ingen måte nå friskmelde boligmarkedet, men under de rådende markedsforhold er positive nyheter en kjærkommen motivasjonskilde for mange, kommenterer Jæger.

Situasjonen knyttet til salgsutviklingen de siste ukene er fremdeles lav, men likevel høyere enn for de fem foregående målingene. Siste ukes tall omregnet til helår ville gi en igangsetting i 2009 på i overkant av 96 prosent av fjorårsnivået sammenlignet med 81 prosent hvis tallene fra uken før ble benyttet.

Aktørene i boligmarkedet blir stedig mer positive til fremtiden. Det registreres en markant forbedring fra før jul, og utviklingen har fortsatt så langt ut i 2009. Spesielt positive er boligbyggerne til utviklingen fremover i egen bedrift. Her er det nå flere som tror på bedre tider enn andelen som tror på dårlige tider.

- Totalt sett gir uke tre i år et visst grunnlag for å tro at bunnen i boligmarkedet kan være nådd. Også nyheter i media om at det nå er flere folk på visninger i bruktmarkedet understøtter dette. Så får fremtiden vise om dette stemmer, og hvor lenge markedet skal befinne seg o på dette lave nivået, avslutter Per Jæger.