Tiltalt for å ha bygget ulovlig rørgate

Økokrim har tiltalt to ledere i kraftselskapet Kvernstad kraft AS for ulovlig å ha sørget for bygging av en 1.400 meter lang rørgate gjennom naturen i Snillfjord i Sør-Trøndelag. 

Den ene av de to tiltalte er daglig leder og eneaksjonær i kraftselskapet, mens den andre var byggeleder for oppføringen av den omstridte rørgata.

Byggingen pågikk fra juli 2006 til oktober 2007, men var i strid med konsesjonen fra 2004, som kun tillot at vannet skulle føres i tunnel gjennom fjellet. Mens tunnelløsningen bare ville vært synlig ved inntak og uttak, utgjør den mellom 20 og 45 meter brede rørgata et betydelig inngrep i terrenget.

Første gang
– Det omfattende naturinngrepet er særlig tydelig visuelt. En grunn til at vi har tatt denne saken, er at vi ikke kjenner til lignende saker tidligere. Vi har hatt tilfeller med brudd på konsesjonen, men vi kjenner ikke til at det er blitt bygd noe helt annet enn det man søkte om, sier politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim til NTB.

Rørgata går fra Litlevatnet og ned Kvernstadlia mot Åstafjorden. Kraftstasjonen skulle bygges inne i fjellet, men er isteden satt opp ute i det fri nede ved fjorden. Byggingen førte til at skog og annen vegetasjon ble fjernet, fjell sprengt bort og myrområde veltet om. Landskapet ble betydelig forandret og deler av inngrepene anses som irreversible. Saken har ifølge Økokrim skapt harme i lokalsamfunnet.

– Før anlegget ble godkjent, var kommunen veldig tydelig på at dette bare kunne godkjennes dersom det ble lagt i rør, sier Istad.

To års fengsel
Begge de to lederne er tiltalt for brudd på vannressursloven. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil to år.

Det var Norges vassdrags- og energidirektorat som politianmeldte byggingen av rørgata i juli 2008. Hovedforhandlingen i Sør-Trøndelag tingrett er berammet til 10. til 12. mars.