Kommunene omdisponerte for mye matjord

Norske kommuner omdisponerte over 8.500 dekar dyrket mark i 2007, langt mer enn regjeringens målsetting. Det viser at et sterkere jordvern må på plass, mener landbruksministeren.

 

- Det er nødvendig med et langt sterkere jordvern. Beskjedne 3 prosent av arealet i Norge er dyrket jord, og bare cirka en tredel av disse arealene egner seg til å dyrke matkorn på. Norge er et av landene i verden med minst jordbruksareal per innbygger, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Brekk ga i høst Statens Landbruksforvaltning i oppdrag å utrede forslag til en ny hjemmel i jordloven for varig vern av matjord. En undersøkelse fra Statens landbruksforskning tyder på underrapportering av omdisponert areal i årene 2005 til 2007.

- Dagens nedbygging av matjorda kan få store konsekvenser for livsvilkårene for våre etterkommere. Klimaforandringene endrer forutsetningene for matproduksjon over hele kloden. De som i dag tillater at god matjord raseres, påtar seg et stort ansvar overfor framtidige generasjoner, sier en bekymret statsråd.