Mener flere eks-statsråder har fått ulovlig pensjon

Utvalget som har gransket pensjonssaken på Stortinget mener at også flere tidligere statsråder har fått urettmessig pensjon.

Kjønstad-utvalget, som har gransket pensjonssaken i Stortinget, har funnet ut av også en rekke tidligere statsråder trolig har fått pensjon på uriktig grunnlag fra Stortinget, skriver Bergens Tidende.

- Riksrevisjonen har ikke oppdaget dette, men vi mener dette på grunnlag av gjennomgangen av lovverket, sier professor Asbjørn Kjønstad.

Han sier det innebærer at pensjonssaken med feilutbetalinger av pensjon har et større omfang, både når det gjelder beløp og antall personer, enn det Riksrevisjonen konkluderte med.

Kjønstad-utvalget mener dagens praksis med at stortingsrepresentanter som sitter i regjering samtidig opparbeider seg rett til pensjon fra Stortinget, strider mot loven.


Utvalget viser til en lovendring fra 1966, som satte stans for at stortingsrepresentanter kunne opparbeide seg pensjonsrettigheter både som stortingsrepresentanter og statsråder på samme tid. Denne regelen har imidlertid aldri blitt overholdt, ifølge utvalget. Ifølge utvalget kan imidlertid en statsrådstid som er kortere enn tre år falle innunder Stortingets pensjonsordning.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland sier han ikke vil kommentere saken så lenge presidentskapet behandler den.