Lover skjerpet klimainnsats

Norge er langt unna å nå målene for kutt i utslipp av klimagasser. Også eldrebølgen bekymrer når regjeringen ser inn i framtiden. 

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) presenterte fredag den såkalte Perspektivmeldingen. Der trekker regjeringen opp politiske problemstillinger for Norge i tiårene som kommer. Og selv om vi vasser i oljepenger, er det nok å ta fatt på.

– Vi vil stå overfor store utfordringer knyttet til klima- og miljøproblemer, globalisering og en aldrende befolkning, sier Halvorsen. Hun slår fast at regjeringen er på etterskudd i klimaarbeidet.

– Det er nødvendig med ytterligere tiltak i klimapolitikken i årene framover, sier hun.

Perspektivmeldingen, eller regjeringens langtidsmelding, utgis med jevne mellomrom. De siste kom i 2004 og 2001.

Utslippskutt
Regjeringen har i klimaforliket med Høyre, KrF og Venstre bestemt at Norge innen 2030 skal være karbonnøytralt. Det innebærer at Norge skal sørge for utslippsreduksjoner utenlands som svarer til klimagassutslipp innenlands.

Samtidig skal norske utslipp reduseres med minst 15 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2020, hvilket betyr at om lag to tredeler av Norges totale utslippsreduksjoner må tas nasjonalt.

– Nye beregninger viser utslipp i 2020 som er klart høyere enn dette målet, men noe lavere enn tidligere anslått, framgår det av Perspektivmeldingen. I klimameldingen ble det anslått et samlet norsk utslipp av klimagasser på i underkant av 59 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Nå er anslaget nedjustert med 2 millioner tonn, men likevel må regjeringen skjerpe innsatsen, fastslår Halvorsen. Hun sier klimaspørsmål vil ligge til grunn for alle store saker og framtidige budsjetter. Men foreløpig er hun taus om hva regjeringen konkret akter å gjøre.

– Vi vil komme tilbake med konkrete tiltak senere, sier hun.

Eldrebølge
En annen hovedutfordring regjeringen ser i krystallkula er eldrebølgen. Fram mot 2060 vil andelen eldre nesten dobles i forhold til befolkningen i yrkesaktiv alder. Utgiftene til pensjoner og helsetjenester vil eksplodere, og spørsmålet blir hvordan myndighetene møter denne kostnadsveksten.

– Tiltak som sikrer en stor og produktiv arbeidsstyrke vil være det viktigste bidraget for å bevare og videreutvikle velferdsordningene. Høy sysselsetting og lav ledighet er også vårt viktigste mål for arbeidet med tiltakspakken mot finanskrisen, sier Halvorsen. Hun mener pensjonsreformen og avtalen om et inkluderende arbeidsliv er eksempler på tiltak som bidrar til sysselsetting.

Regjeringen medgir imidlertid at økt brukerbetaling eller høyere skatter og avgifter er aktuelt dersom man ikke lykkes godt nok med arbeidslinjen. Og her er det tydelig hva de rødgrønne foretrekker:

– Regjeringens politikk er basert på at brukerbetaling skal holdes på et lavt nivå, heter det i Perspektivmeldingen. Det innebærer at storparten av utgiftene ved eldrebølgen, er ment å dekkes inn over skatteseddelen.