Foreslår høyere fartsgrense for busser

Transportbedriftenes Landsforening (TL) vil at fartsgrensen for busser skal økes til 90 og 100 km/t på motorveier med disse maksimale fartsgrensene for personbiler.

Den maksimale fartsgrensen for busser er i dag 80 km/t. Oppfordringen om å øke fartsgrensene for busser er satt fram i et brev til Samferdselsdepartementet. TL peker blant annet på at hele motorveistrekningen mellom Svinesund og Vinterbro i høst har fått en øvre fartsgrense på 100 km/.

«Med en øvre fartsgrense for busser på 80 km/t på denne veistrekningen, og en fartsgrense på 100 km/t for personbiler, oppstår en til dels stor forskjell i reisetiden mellom de to kjøretøykategoriene til ugunst for kollektivtrafikken», skriver TL.

- Ti minutter raskere
Som eksempel nevnes at med samme fartsgrense som personbiler vil reisetiden med buss mellom Oslo og Sarpsborg kunne reduseres med ti minutter - og enda større reduksjon kan oppnås for eksempel mellom Fredrikstad og Gardermoen.
«Det er et overordnet politisk mål å redusere personbilveksten og styrke kollektivtrafikken. I dette perspektivet er det viktig at bussene i forhold til tidsfaktoren oppfattes som et konkurransedyktig alternativ til personbilen», skriver TL.

- Satte foten ned
I brevet til Samferdselsdepartementet peker TL på at Vegdirektoratet i en tidligere høringsrunde anbefalte å øke fartsgrensen for busser. Begrunnelsen var at det av hensyn til trafikksikkerheten er en ulempe med ulike fartsgrenser for ulike kjøretøyer på samme veinett, og at en harmonisering av fartsgrensene gir bedre trafikkflyt og færre potensielt farlige forbikjøringer.

- Da satte departementet foten ned. Men vi har nå funnet det betimelig å ta denne saken opp igjen, sier fagsjef Arne Johan Gjerstad i TL til NTB.
Han opplyser at TL foreløpig ikke har fått noe svar fra Samferdselsdepartementet.