Åpner lærlingskole

Høsten 2009 åpner Nordnorske entreprenørers service-organisasjon (NESO) sin nye lærlingskole i Vågan kommune i samarbeid med en videregående skole. 

30 elever fra hele Nord Norge skal da starte på en utdanning som varer i fire år. Kompetanseleder Jack Johnsen og kompetanserådgiver Frank Vegar Esperø gleder seg stort til åpningen som tar i mot elever fra hele Nord Norge.

- Så vidt vi kjenner til er dette et helt nytt og unikt konsept som ikke er gjennomført her til lands. Vi har mange små lokalsamfunn hvor det ikke er grunnlag for egne klasser i disse fagene og derfor må vi samle elever fra hele landsdelen på ett sted for å gjennomføre teoriundervisningen sier Johnsen.

– Dette vil bli et meget godt rekrutteringsverktøy for byggebransjen. Våre medlemsbedrifter blir nå i stand til å gi sine ansatte en karriereplan som omfatter veien fra lærling til fagarbeider, mellomleder og prosjektleder via NESOs omfattende skole og kompetansetilbud, sier Jack Johnsen.

–Vi tar arbeidet med rekruttering til bransjen på alvor og mener at den beste måten vi kan sikre en tilfredsstillende rekruttering er ved å engasjere oss direkte i opplæringen av fagarbeidere. Lærlingene vil i tillegg til lønn under utdannelsen også ha nesten 2 års mer praksis enn ved ordinær videregående skole når de avlegger fagbrevet.

Tilby lærlinger og andre ufaglærte fra hele landsdelen teoriopplæring for fagbrev på nivå med ordinær videregående skole. Opplæringen er samlingsbasert og tas mens elevene er i fullt arbeid i bedrifter over hele Nord Norge. Lærlingene vil ha full studiekompetanse etter endt opplæring og har de samme mulighetene til videre utdanning som elever fra den ordinære videregående skole.

Bygg- og anleggsbransjen er en av de største næringene i landsdelen og bransjen skriker etter faglært arbeidskraft. I den ordinære videregående skolen i landsdelen er det eksempelvis under 30 elever innen betong- og murerfaget. Dette er for nærmest ingenting å regne i forhold til behovet og vi må derfor tenke helt nytt, sier kompetanseleder Jack Johnsen.

– Vårt tilbud vil kun være et supplement og i samarbeid med den ordinære videregående skole hvor vi vil ta inn 30 elever årlig slik at vi ved full drift vil ha 120 elever. Konseptet er godt mottatt blant bedriftene, sier Johnsen, og legger til at lærlingene foruten den formelle studiekompetansen også vil bli utstyrt med tilleggskurs som stillasopplæring, sikkerhetskurs mv. gjennom lærlingskolen.

- NESO vil nå starte et omfattende informasjonsarbeid i landsdelen og planlegger deltakelse på utdanningsmesser, besøk i grunnskolene og regionale informasjonsmøter. Det blir et nåløye å skaffe seg plass ved skolen som kun tar inn 30 nye elever årlig. Interessen og pågangen er stor og flere bedrifter har allerede vært i kontakt med oss sier kompetanserådgiver Frank Vegar Esperø som er nyansatt i NESO.

Han skal jobbe operativt med skolen i samarbeid med en videregående skole som engasjeres som faglig ansvarlig for skolen og er med å kvalitetssikre prosessen.