Vanskelige valg mellom verdifulle kultur-landskap

Landbruks- og miljømyndigheter står foran flere vanskelige valg når 20 områder skal utpekes som spesielt verneverdige kulturlandskap i jordbruket.

 

Sekretariatet for dette prosjektet - med representanter for Statens landbruksforvaltning (SLF), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Riksantikvaren - skal før årsskiftet foreslå ett område i hvert fylke, på grunnlag av innstillinger fra alle landets fylkesmenn. I noen fylker vurderes fortsatt to alternativer før den siste utvelgelsen, opplyser seniorrådgiver Cecilie Askhaven i SLF til NTB.

Dette gjelder blant annet i Nordland, der valget står mellom Røst i Lofoten og grendene Engan-Ørnes-Kjelvik i Sørfold kommune. I Nord-Trøndelag står valget mellom Skei og Skeisneset i Leka kommune og Logtun og øya Tautra i Frosta kommune.

Kulturhistorie
I de fleste fylkene synes valget nå å være klart, etter at fylkesmennene har kommet med sine forslag, og forslagene er vurdert i sekretariatet for prosjektet.
Det endelig vedtaket om utvalgte kulturlandskap i jordbruket skal foretas i samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet, trolig i løpet av første halvår 2009.

Formålet er å ta vare på kulturlandskap med store kulturhistoriske og biologiske verdier. Til skjøtsel og vedlikehold av landskap og bygninger i de områdene som velges ut, er det på neste års budsjett bevilget til sammen 8 millioner kroner - 5 millioner kroner gjennom jordbruksavtalen og 3 millioner kroner fra Miljøverndepartementet. Et viktig mål for prosjektet er å opprettholde tradisjonell drift gjennom frivillige og langsiktige avtaler med eiere og brukere.
Blant områder som har vært vurdert, men som ikke blir med - i hvert fall ikke i denne omgang - er Helgøya i Ringsaker kommune i Hedmark, Tingelstadhøgda i Gran kommune i Oppland og Nordbygda i Hjartdal kommune i Telemark.

Fra Lista til Vadsø
De utvalgte områdene ligger fra Lista i sør til Vadsø i nord. Følgende områder er med i vurderingen før det endelige forslaget om kort tid legges fram for de to departementene:

* Østfold: Bøensætre i Aremark kommune.
* Oslo: Nordmarksplasser og Maridalen.
* Akershus: Lyshaug-Nordre Eik i Nannestad kommune.
* Hedmark: Vangrøftdalen-Kjurrudalen i Os kommune.
* Oppland: Nordherad i Vågå kommune.
* Buskerud: Steinsletta i Hole og Ringerike kommuner, og Leveld i Ål kommune.
Skjærgård og seterdaler

I fylkene langs kysten fra Vestfold til Finnmark kommer de utvalgte kulturlandskapene til å omfatte både skjærgård og seterdaler. Følgende områder er aktuelle:
* Vestfold: Skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme.
* Telemark: Jomfruland med Stråholmen i Kragerø kommune.
* Aust-Agder: Rygnestad i Valle kommune og Åraksbø i Bygland kommune.
* Vest-Agder: Vest-Lista i Farsund kommune.
* Rogaland: Hodne-Vikevåg, Helland-Bø og Førsvoll i Rennesøy kommune.
* Hordaland: Gjuvlandsliene i Kvinnherad kommune.
* Sogn og Fjordane: Grinde-Eggjasete i Leikanger kommune og Hoddevik i Selje kommune.
* Møre og Romsdal: Fjellgårder og seterdaler langs Grøvuvassdraget i Sunndal kommune.
* Sør-Trøndelag: Seterdalene i Budal i Midtre Gauldal kommune.
* Nord-Trøndelag: Skei og Skeisneset i Leka kommune og Tautra og Logtun i Frosta kommune.
* Nordland: Engan-Ørnes-Kjelvik i Sørfold kommune og Røst.
* Troms: Trondenes i Harstad kommune og Skardalen i Kåfjord kommune.
* Finnmark: Makkenes i Vadsø kommune. (©NTB)