Bekymret skognæring

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) ble tirsdag orientert om skognæringens bekymringer for virkningene av finanskrisen, mindre byggeaktivitet og lavere tømmerpriser. 

Ledelsen i Norges Skogeierforbund, med styreleder Helge Evju i spissen, inviterte statsråden til skogs på Sørliløkka gård i Sørum kommune på Romerike for å orientere dels om næringspolitiske problemstillinger i skogbruket, og spesielt om finanskrisens konsekvenser for skognæringen.

– Vi fikk klare signaler om at Skogeierforbundet er veldig bekymret over utviklingen i byggenæringen, sier Lars Peder Brekk til NTB etter møtet.

Skaffe oversikt
Brekk påpeker at regjeringen er opptatt av å få detaljerte opplysninger og best mulig oversikt over situasjonen for de ulike næringer, blant annet for å vurdere behovet for flere finansielle pakker.

– Så langt er aktiviteten holdt oppe i skogen. Men skognæringen ser for seg en veldig vanskelig situasjon og en negativ utvikling på kort sikt. Men jeg opplever at næringen ser store muligheter på lang sikt, sier Brekk.

Styreleder Helge Evju i Norges Skogeierforbund sier til NTB at skogturen med statsråden har vært planlagt lenge, men at den ble aktualisert av den aktuelle situasjonen, og særlig av helt ferske prognoser om 20.000 færre ansatte i bygge- og anleggsbransjen i nær framtid.

Fallende priser
– Vi er en del av kjeden, fra stubben til industrien og ferdige produkter. Oppbremsingen begynner å merkes også i skognæringen, med fallende priser og mindre etterspørsel etter tømmer, sier Evju.

Norges Skogeierforbund har i møtet med statsråden ikke bedt om noen ekstra stimuleringstiltak spesielt for skogbruket. Men Skogeierforbundet er opptatt av at regjeringen må opprettholde rammebetingelsene for næringen og bidra til å skape et marked for bioenergi.

I tillegg er skogbruksnæringen opptatt av kommuneøkonomien, og at regjeringen må få finansnæringen til å fungere.

– Dette gjelder også de mindre bankene, som er aktive i boligbyggingen, sier Helge Evju.